citati iz biblije
Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim.

(Izaija 43:4)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA OŽUJAK 2013.
 

GODINA X - BROJ 3 (101)

TU ES PETRUS – Benedikt XVI.

                Poslije velikog pape Ivana Pavla II., kardinali su izabrali mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodinovom vinogradu. - Ovim riječima okupljenom vjerničkom puku na Trgu sv. Petra u Vatikanu obratio se Joseph Alois Ratzinger, papa Benedikt XVI., nakon izbora za Petrova nasljednika – Kristova namjesnika 19. travnja 2005. godine. Joseph Ratzinger nikada nije bio zaveden mišlju da bi jednog dana mogao zasjesti na čelo Kristove Crkve na zemlji. Sebe, tj. svoju karizmu, vidio je u službi profesora teologije. Spominjući se svojih osjećaja iz dana izbora za papu, uspoređuje ih s onima osuđenika na giljotinu. Na prvi pogled izuzetno jaka i gotovo zastrašujuća usporedba postat će svojevrsnim proročanstvom njegova pontifikata.

                Na koncu se moram dati voditi! – Papa Benedikt kada razmišlja o događajima koji obilježavaju njegov život, govori o stalnom stanju biti vođen od i slijediti za Krista. Kada svećenik kaže svoje da na ređenju, on kaže da Božjoj volji u svojem životu bez obzira kakva ona bila. Istinska snaga ne leži u upravljanju, nego u poniznom služenju. Papi kao poglavaru Crkve ne daju moć brojevi i statistike. Njegova moć dolazi od Boga jer je izabran vodstvom Svetoga Duha. On je predvodnik, predstavnik i istodobno odgovorni da vjera, koja povezuje ljude, bude vjerovana, da ostane životna i neokrnjena u svome identitetu. Ali jedino sam Gospodin ima moć držati ljude u vjeri. O svom papinskom autoritetu kaže ako vjeru Crkve iznutra prihvaćam i živim, iz nje govorim i mislim, ako Njega navještam, tada zastupam Njega. Važno je da ne iznosim svoje ideje, nego da pokušavam živjeti i misliti vjeru Crkve, djelovati poslušno Njegovom nalogu.

         
                Zajedništvo s papom pretpostavka je pravovjernosti i slobode. Gdje je Petar, tu je Crkva i tu je Bog. – Kristovu Crkvu čine svi njegovi vjernici. Ta Crkva ima svog zemaljskog pastira – rimskog biskupa (papu). On kao nasljednik sv. Petra, apostolskog prvaka, baštini njegovo prvenstvo. Sv. Petar i njegovi nasljednici bili su, jesu i ostat će stijena na kojoj se gradi jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva. Biti Kristovim namjesnikom za Benedikta znači uprisutnjavanje Kristove moći kao protumoć moći svijeta. I to ne u obliku nekakve vladavine, nego nošenju nadljudskih tereta na ramenima. Utoliko je istinsko mjesto Kristova namjesnika križ. Također ističe da papin primat leži u mučeništvu. Moleći službu časova, molimo i za papu kako bi imao snage svaki dan za nas i naše slabosti Bogu prikazivati svoje molitve. Benedikt je isticao da je papa jednostavni molitelj pred Bogom, a da kršćanska spremnost i budnost moraju biti u protivljenju neispravnom, odnosno zalaganju za dobro koje jest Krist.

               Mudrost, veličina i dobrota velikih ljudi nije samo u njihovom inatu već i u njihovoj skromnosti, poniznosti pa i slabostima. Joseph Ratzinger duboko je svjestan svoje odgovornosti te zna da u vremenima duhovne krize koja je uzrok svim ostalima, za korimilom Petrove lađe ne može stajati čovjek koji nema fizičke snage da je dalje održava na pravom putu premda se kroz njegovu dušu pronosi Božja ljubav, ljepota i snaga. U okviru ovih događanja, moramo stati i promisliti gdje se nalazimo mi vjernici, putnici Petrove lađe, na tom putu ka ispravnom-konačnom cilju? Jesmo li našim djelima i molitvama pomagali da lađa ide ispravnim putem ili smo pak pokušali okorjelošću srca i ljudskom ohološću preoteti kormilo te ga usmjeriti ka maglovitim putevima kako bismo opravdali, prikrili vlastite grijehe, a ušutkali Božji glas u nama, u Njegovom namjesniku papi!?

            U doba Korizme prikazujmo još više svoje žrtve i molitve Bogu za jednako dobrog pastira kao Benedikta XVI. te da novom Petru naših dana dadne snage da unatoč ljudskim slabostima čvrsto drži lađu na putu crkvene tradicije i pravovjernosti – Bogu na slavu, nama na spasenje!  

(Dino Paušić)

                                            KORIZMA U ŽUPI SVETOG KRIŽA OGULIN

16. veljače- DUHOVNA OBNOVA ZA KRIZMANIKE
                        -10.00h okupljanje u velikoj vjeronaučnoj dvorani

17. veljače- PRVA KORIZMENA NEDJELJA
                        - 17.00 h: župna korizmena duhovna obnova
                        predvodi otac Marko Glogović


20. veljače- 1. KORIZMENA SRIJEDA
                        «Abraham: praotac naše vjere»
                        -predvodi vlč. Kristijan Krajnović, kapelan u Malinskoj

22. veljače- Križni put u 17.30.h - animiraju učenici 5. razreda

23. veljače- ISPOVIJED ZA MLADE u 19.00.h

24. veljače- DRUGA KORIZMENA NEDJELJA
                        - Križni put u 17.30.h - animiraju učenici 4. razreda

27. veljače- 2. KORIZMENA SRIJEDA
                        «Mojsije-prijatelj Božji» -

28. veljače- Krunica i misa zahvale za papu Benedikta XVI

1. ožujka- Križni put u 17.30.h - animiraju učenici 6. razreda

2. ožujka- Vesela večer za zbor mladih «Glas ljubavi»

3. ožujka- TREĆA KORIZMENA NEDJELJA
                       -9.00.h: predstavljanje prvopričesnika na svetoj misi i susret sa roditeljima
                       -Križni put u 17.30 - animiraju članovi obiteljske zajednice

6. ožujka- 3. KORIZMENA SRIJEDA
                       «Proroci-svjedoci i odgojitelji vjere»
                       - 18.00. h: sveta misa s propovijedi i klanjanjem koje animiraju mladi

8. ožujka- Križni put 17.30.h:
                       - animiraju zaručnici koji pohađaju Tečaj za brak

10. ožujka- ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA
                       -10.30. h: predstavljanje krizmanika
                       -KORIZMENO HODOČAŠĆE OGULINSKOG DEKANATA NA UDBINU
                       -Križni put
u 17.30.h: - animira zbor mladih «Glas ljubavi»

13. ožujka- 4. KORIZMENA SRIJEDA
                       «Josip-pravednik živi od vjere»
                       -18.00. h: sveta misa s propovijedi i klanjanjem

15. ožujka-: Križni put 17.30.h - animiraju prvopričesnici

17. ožujka - PETA KORIZMENA NEDJELJA
                       - Križni put 17.30.h - animiraju članovi molitvenog vijenca                                                  «Kraljice obitelji»

19. ožujka - Sveti Josip, zaručnik BDM -18.00. h.: svečana sveta misa

20. ožujka - 5. KORIZMENA SRIJEDA
                       «Marija-žena, majka i učiteljica vjere»
                       -18.00. h: sveta misa s propovijedi i klanjanjem

22. ožujka- 17.30.h: Križni put animiraju krizmanici
                       -slavlje predaje SIMBOLA VJERE krizmanicima i susret sa roditeljima                                   krizmanika
                       - 19.00.h: DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE I PRIPRAVA ZA CVJETNICU

HODOČAŠĆE OGULINSKOG DEKANATA NA UDBINU
10. ožujka na IV. Korizmenu nedjelju - polazak u 13.30 sati – povratak u 20 sati

                                                  

                                                      USKRSNE ISPOVIJEDI

- Subota, 23. ožujka
                Pokorničko bogoslužje i zajednička velika ispovijed- na raspolaganju više                            svećenika: ZA DJECU I MLADE – 10,30-12.00 ZA ODRASLE – 16.30
- Veliki Ponedjeljak, Utorak 17.00-18.00

- Velika Srijeda 9,00-12.00 i 17.00 – 18.00

- Veliki Četvrtak 16.30 – 18.00

- Veliki Petak 9,00-12.00

- Velika Subota 9.00-12.00 i 17.00-19.00


                                                      POSJET BOLESNICIMA

Veliki Ponedjeljak i Veliki Utorak od 9,30 – 13,00 Želimo pohoditi naše bolesne, nemoćne i one koji nisu u mogućnosti doći u crkvu, a žele se ispovjediti i pričestiti za Uskrs. Potičemo ukućane i udomitelje da nas pozovu i doći ćemo prema dogovoru u gornjem terminu podijeliti sakramente. Učinimo im tu radost da i oni budu za Uskrs okupani milošću svetih sakramenata.

PREDSTAVLJANJE KANDIDATA ZA SVETE SAKRAMENTE I RODITELJSKI SUSRETI
Nastavljamo sa susretima roditelja čija se djeca pripremaju na svete sakramete ispovijedi, pričesti i krizme. Lijepo bi bilo da oba roditelja budu prisutni. Zapravo, čitava se obitelj priprema na svete sakramente. Obitelj je Crkva u malom, kućna Crkva.

PRVOPRIČESNICI će biti predstavljeni župnoj zajednici na 3. Korizmenu nedjelju, 3. ožujka pod misom u 9,00 sati. Nakon toga susret sa njihovim roditeljima.

KRIZMANICI će biti predstavljeni župnoj zajednici na 4. Korizmenu nedjelju, 10. ožujka na misi u 10.30. Za krizmanike je predviđeno da animiraju pobožnost Križnog puta u petak 22. ožujka u 17.30, nakon kojega će im biti predani simboli vjere. Za roditelje će susret biti nakon večernje mise.

AKCIJU «ŽUPLJANIN U NEVOLJI» sproveli bismo u petom tjednu korizme. Već se lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane. Ova akcija može biti kruna naših korizmenih odricanja.

VJEROUČENICI DRUGIH I SEDMIH RAZREDA
, tj. viceprvopričesnici i vicekrizmanici zajedno sa svojim roditeljima prošli su tjedana uputili prijavnicu Župnom uredu za primanje svetih sakramenata sljedeće vjeronaučne godine. U našoj biskupiji je pravilo da bliža priprava na svete sakramente traje pune dvije vjeronaučne godine. Sedmaši se pripremaju nedjeljom nakon župne mise, a drugaši nakon mise u 9,00 sati. Ovu odluku dužni smo poštivati. Želju roditelja i njihove djece smatramo zrelom i ozbiljnom. Preporučamo župnoj zajednici da se moli za našu djecu.

 

Akcija «MISEREOR»

Predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Potičemo vjernike naše župe da se što veći broj obitelji odazove na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja djelom usmjerite prema nakanama koje su u biskupovom pismu navedene. Koverte s pismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve. Koverte s vašim darom prikupljaju se na Cvjetnicu, da bi na Veliku srijedu, na misi posvete ulja, sve župe predale svoj dar u Biskupiju. Akcijom «Misereor» pomažete: biskupijski Caritas; školovanje budućih svećenika tj. sjemeništaraca i bogoslova;  studente (stipendiramo 20 studenata iz siromašnih obitelji); središnje i dekanatske urede Biskupije

Korizmeni koncert “ Križu sveti, križu blagi” Vokalnog ansambla KUD-a “Klek” Ogulin Cvjetna nedjelja Crkva sv. Križa Ogulin


 


KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2013.

1. petak Prvi petak - ispovijed od 17 sati - Pobožnost križnog puta u 17.30h - Animiraju učenici 6. raz.

TEČAJ ZA BRAK

2. subota Susret zbora mladih «Glas ljubavi»;  

TEČAJ ZA BRAK

3. NEDJELJA

III. KORIZMENA - Nedjelja solidarnosti s vjernicima u BiH9,00 – predstavljanje prvopričesnika; susret sa roditeljima Križni put u 17,30 h - animiraju obitelji

TEČAJ ZA BRAK

4. ponedjeljak Dekanatski sastanak svećenika
5. utorak  
6. srijeda KORIZMENA SRIJEDA; Misu i klanjanje animiraju mladi Tečaj vjere u 19.30h
7. četvrtak Biblijska večer
8. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h, - animiraju zaručnici

TEČAJ ZA BRAK

9. subota

TEČAJ ZA BRAK

10. NEDJELJA

IV. KORIZMENA - HODOČAŠĆE NA UDBINU                           
10,30 h – predstavljanje krizmanika
Križni put u 17,30 h - animira zbor mladih

TEČAJ ZA BRAK

11. ponedjeljak  
12. utorak ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE U 19 SATI
13. srijeda KORIZMENA SRIJEDA , Klanjanje, Tečaj vjere u 19.30h
14. četvrtak

Biblijska večer

15. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h - animiraju prvopričesnici
16. subota  
17. NEDJELJA

V. KORIZMENA - Tjedan akcije: Župljanin u potrebi
Križni put u 17,30 - animiraju članovi molitvenog vijenca Kraljice obitelji

18. ponedjeljak  
19. utorak Sv. Josip                           

Molitveni vjenac «Kraljice obitelji»

20. srijeda KORIZMENA SRIJEDA , Klanjanje, Tečaj vjere u 19.30
21. četvrtak OBITELJSKA ZAJEDNICA U 19 SATI
22. petak Pobožnost Križnog puta u 17.30h animiraju krizmanici; predaja simbola vjere krizmanicima i susret sa roditeljima krizmanika
23. subota ISPOVIJED za djecu i mlade u 10,30h
ISPOVIJED za odrasle 16.30h
24. NEDJELJA CVJETNICA – Mise u 8.30 10.30 18.00 sati           Hreljin u 9.00
25. ponedjeljak Posjet bolesnicima
26. utorak Posjet bolesnicima
27. srijeda nema klanjanja

28.

četvrtak VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE U 19 H I KLANJANJE DO POLNOĆI
29. petak VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU U 17.00 h
30. subota VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE U 21 h
31. NEDJELJA USKRS - VAZAM - Sv. Mise: 7.30 10.30 18.30 sati Hreljin u 9.00 sati

 

    SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.00h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h