citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA PROSINAC 2013.

GODINA X - BROJ 12 (110)

 

Krist  je središte povijesti  svakog čovjeka

                UPrvom nedjeljom Došašća Crkva  započinje vrijeme bliže priprave na rođendan Spasitelja našega Isusa Krista. Ta se priprava događa najprije u srcima svakog vjernika. Poticaj za djelovanje dolazi iz bogatstva Božje riječi. Proroci, brojni starozavjetni likovi, Blažena Djevica Marija, Elizabeta, Ivan Krstitelj, Zaharija, Josip uvode nas u veliko otajstvo utjelovljenja Sina Božjega. Rođenje Božjega Sina, druge Božanske osobe, promijenilo je čitav svijet. 

                Na kraju Godine vjere, na svetkovinu Krista Kralja, papa Franjo vrlo snažno je progovorio o Kristu koji je središte povijesti i čovječanstva. Pozvao je  sve vjernike da ponovno stave Krista u središte vlastitog srca, usprkos vlastitim ograničenjima, i s potpunom sigurnošću da mogu računati na Božje milosrđe. Isus, rekao je Papa, izgovara samo riječi oproštenja, ne osude, a njegovo obećanje dobrom razbojniku daje nam veliku nadu; govori nam da je Božja milost uvijek obilnija od molitve kojom je tražimo.

              Krist je i središte Božjeg naroda. Krist je „brat” oko kojeg se okuplja narod, koji preuzima brigu za svoj narod, za sve nas, po cijenu vlastitog života. U njemu mi smo jedno: samo jedan narod; ujedinjeni s njim, dijelimo njegov put, istu sudbinu. Jedino u njemu, u njemu kao središtu, imamo identitet kao narod.

              Krist je i središte povijesti čovječanstva i središte povijesti svakoga čovjeka. Njemu možemo povjeriti radosti i nade, žalosti i tjeskobe svoga života. Kada je Isus u središtu, i najmračniji trenuci našeg života bivaju obasjani svjetlom, i on nam daje nadu, kao što se to dogodilo s dobrim razbojnikom na križu. Dok mu se svi izruguju i obraćaju s prezirom, taj čovjek, koji je griješio u životu sve do kraja, moli Isusa raspetog s njim da ga se sjeti kada uđe u svoje kraljevstvo a Isus mu obećava da će još danas biti s njim u raju, to jest njegovu kraljevstvu. Isus izgovara samo riječ opraštanja, ne riječi osude; a kada čovjek smogne hrabrosti da traži to oproštenje, Gospodin nikada ne dopušta da ta molba ode u vjetar.

              Svaki od nas ima svoju povijest; svaki od nas, također, ima svoje pogreške, svoje grijehe, svoje sretne trenutke i svoje mračne trenutke. U ovo predbožićno vrijeme neka se svatko od nas  sjeti svoje  povijesti i pogleda Isusa te mu od srca mnogo puta ponovi, ali od srca, u tišini: “Sjeti me se, Gospodine, sada u svome Kraljevstvu! Isuse, sjeti me se jer želim postati dobar, želim postati dobra, ali nemam snage, ne mogu: grešnik sam, grešnica sam! Ali sjeti me se, Isuse: ti me se možeš sjetiti, jer si ti u središtu, ti si upravo u svome Kraljevstvu!” Kako je to lijepo! Učinimo to svi danas, svatko u svome srcu, mnogo puta. “Sjeti me se, Gospodine, ti koji si u središtu, ti koji si u svome Kraljevstvu!”

              Isus je upravo središte naših želja za radošću i spasenjem. S ovim mislima pape Franje,  kročimo svi zajedno  prema Božiću.

Poslanica gospićko-senjskog biskupa dr. Mile Bogovića
povodom nove pastoralne godine

Odgoj za slobodu u znaku križa

              U novije vrijeme postavlja se i kod nas pitanje što je čovjek. Crkva je vjerna svom dosadašnjem nauku po kojemu je čovjek Božje stvorenje, Bog ga je stvorio na svoju sliku, kao muško i žensko, otkupljen je po Isusu Kristu. Zanemarivanje ili nijekanje tih zadanosti i polazišta ima za posljedice narušavanje ljudskog dostojanstva, kako se to očitovalo posebno u nacističkim, fašističkim i komunističkim ideologijama i sustavima. U novije vrijeme kriva antropologija (poimanje čovjeka) probija se u nas u odgojne norme i zakonodavstvo.

              Stalnu nauku Crkve, naša Biskupija želi još bolje upoznati u narednoj pastoralnoj godini pod geslom: Odgoj za slobodu pod znakom križa. Bliži poticaj za to geslo je 1700. obljetnica tzv. Milanskog edikta kojim je Crkva 313. godine dobila slobodu, ali je ta sloboda dana pod znakom križa („U ovom ćeš znaku pobijediti!“). ¸

1. Odgoj

              Znanost danas općenito prihvaća da se sve razvija po nekom planu. Očito da je u jednoj jabučnoj koštici sadržan cijeli projekt velikog stabla i svake jabuke; u svakom zrnu pšenice je projekt klasa i brojnog pšeničnog zrnja. Tako se može reći za sve što raste. Danas znanstvenici traže tzv. Božju česticu, onaj projekt, „zrno“ koje je posijano na početku i iz kojeg se razvilo sve što postoji.

              Mi kršćani smatramo da je i čovjek nastao prema najuzvišenijem projektu. Ono što je zadano u „projektu čovjek“ jest da je on slika Božja, da je stvoren kao muško i žensko, da svoj cilj postiže po Isusu Kristu. To su te zadanosti, projekt po kojem se treba čovjek razvijati, po kome treba čovjeku pomagati u rastu – odgajati ga. Čovjek ne može u svakom času uzeti kormilo u svoje ruke i bez štete za sebe ići ne računajući da postoji išta zadano, nešto prethodno što je nužno uvažavati. Stvoren na sliku Božju, znači da je bitno za čovjeka uspostaviti ispravne odnose (relacije) prema Bogu i braći ljudima, kako kaže najveća zapovijed: „Ljubi Boga nadasve, a bližnjega svoga kao samoga sebe!“ Ta zapovijed vrijedi i onda kada te bližnji ne ljubi, pače kada te mrzi, kako je to Krist pokazao. Kada se ta zapovijed ispunjava, onda će čovjek ispravno koristiti svoje znanje i imanje, svoju moć i ugled.

2. Sloboda

              Tim putem stekli su kršćani slobodu u Rimskom carstvu 313. godine. Unutarnju slobodu imali su oni i prije. Za nju oslobodio ih je i osposobio Isus Krist. On je i u časovima kad je bio okružen mržnjom, kada je izgledalo da ga je i Otac napustio, ostao vjeran poslanju da uvijek ljubi Boga nadasve, a bližnjega svoga kao samoga sebe.
             S tog puta nije ga skrenula ni tjelesna patnja, ni napuštanje apostola, ni odbacivanje njegova naroda, ni osuda predstavnika svjetovne vlasti. U punoj svijesti on je prihvatio sve to iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. Da je sve to podnio zato jer je to morao učiniti, da patnju i smrt nije u punoj svijesti prihvatio, ne bi bio ni Spasitelj ni Otkupitelj. Ljudski čin vrijedi samo ako je slobodan i koliko je slobodan.       Povezanost s Kristom, opredijeljenost za njega, znači biti obuhvaćen spasenjem. To zorno pokazuje slučaj dvaju optuženika raspetih zajedno s njime. Obadva su podnosili jednake muke. Jedan je proklinjao one koji su ga osudili i muke koje je podnosio, a drugi se oslonio na Isusa i prepoznao u njemu svoga Spasitelja. Zato je i u njemu pobijedio život, da bude s Kristom. Shvatio je da i on može biti pobjednik.

3. Križ

             To znači „pobjeda u znaku križa“. Ne bilo kakvog križa, nego onoga na kojem je „raspeta ljubav“, bez ikakva traga mržnje. Kršćani prvih stoljeća nosili su svoj križ progonstva, prezir moćnih i silnih, a da nisu koristili „sve raspoložive zakone i snage“ da se izbore za bolju poziciju. U svakoj prilici najvažnije je bilo sačuvati onaj odnos prema Bogu i ljudima kakav je imao Isus. To znači i neprijatelje ljubiti, činiti dobro onima koji te progone.

             Križ Kristov je svijetlo na tom kršćanskom putu. Nije teško ljubavlju odgovoriti kada si ljubavlju okružen. Taj odnos (relaciju) prema drugome, to potpuno predanje „donio“ je Isus među ljude iz Presvetog Trojstva. On je tom odnosu bio vjeran u svim iskušenjima koje je imao kao čovjek, a najjače se to iskušenje očitovalo na križu. Time je upravo na križu izvojevao za čovjeka božansku pobjedu, da čovjek nasljedujući Isusa Krista i sam može postati dionik onog života koji je u Presvetom Trojstvu.

             Molim se Bogu da geslo naše pastoralne godine ne bude jedna rečenica koja će nam biti često samo na ustima, nego da bude poruka koja će se utjeloviti u naše odnose s Bogom i ljudima.

                                                                                                                                                                                                                                          To svim vjernicima želi vaš biskup

 

 

 

 

 

Došašće u našoj župi  – godine Gospodnje 2013.

             Zepočinje vrijeme Došašća. To je vrijeme priprave na slavlje jednog rođendana. Žena, čije je ime Marija, podarila nam je Isusa. On je i Bog i čovjek. Pravi Bog i pravi čovjek.  Dolikuje da se čitav jedan mjesec pripremao na slavlje rođendana Sina Božjega. Jer, on nam je podario mir i spasenje. On ne traži od nas nikakve  vanjske poklone. Traži jednostavno i čisto srce. Bit će mu drago ako prigodom njegova rođendana druge obdarujemo skromnim poklonima. Ti drugi su siromašni i potrebniji od nas. I ovoga Došašća kao zajednica vjernika u Ogulinu, odlučili smo učiniti nekoliko konkretnih koraka pripremajući se za Božić.

             ADVENTSKA SVJEĆICA – sva djeca koja sudjeluju na 1. nedjelju došašća na svetoj misi u 9.00 dobiti će blagoslovljenu ljubičastu svjećicu s molitvom za obitelj svakoga dana do Božića.

             ZORNICE – započinju u ponedjeljak 2. prosinca u 6.10h Prvo jutarnje zvono koje pozdravlja Mariju,  potaknut će nas da ustanemo sa svojih postelja i uputimo se u svoju crkvu na zajedničku molitvu kao pripravu na blagdan Božića. Misama zornicama na poseban način želimo rasti u vjeri. U ovoj godini bismo željeli razmišljati o Odgoju u znaku Križa,  i to  preko kratkih homilija upoznati se sa sadržajem Deset Božjih zapovijedi.            

             SVETI NIKOLA – njegovom dolasku se posebno vesele najmlađi. Dobra i pobožna djeca. On će posjetiti našu župu u nedjelju 8. prosinca tijekom sv. mise u 9.oo sati.  Posebni mu program priređuju naši najmlađi iz vrtićke grupe i vjeroučenici četvrtih razreda.

             MARIJA – središnji lik u Došašću je Blažena Djevica Marija. Svetkovina Bezgrešnog začeća liturgijski se slavi u ponedjeljak 9. prosinca: imat ćemo dvije mise: nazornica I s I u 9.00 sati. U Svetištu Gospe od čudesa u Oštarijama Bezgrešna se slavi u nedjelju.  Hodočasnička misa biti će u 10.00 i 16.00 sati.

             ŽUPLJANIN U POTREBI – je hvalevrijedna akcija naših župljana. Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste, reći će Isus na jednome mjestu. Otvorimo svoja srca za druge.  Veća je radost darivati nego primati.  U solidarnosti s potrebnima nikada nismo zakazali. Neka tako bude i ovaj put.  Svoj dar možete ostaviti u crkvi ili donijeti u Župni stan.  Akcija traje od nedjelje 15. do 21  prosinca.

             KRIZMANICI – Isusu su na srcu posebno naši mladi i krizmanici. Vjerujemo da  i Isus zauzima posebno mjestu u njihovim srcima.  Za Krizmanike i ove godine, njihovi vrijedni animatori, pripremaju Veselu večer  u utorak  17. prosinca.

             ADVENT U OGULINU -  U petak, 6. prosinca kreće novi «Advent u Ogulinu». Neka i adventska dekoracija bude znak da se u duši spremamo za Božić, za susret s Isusom. No, pripazimo i nemojmo brkati pojmove. Došašće još nije Božić. Potpuna radost i slavlje će biti onda kada se On rodi.

             POSJET BOLESNICIMA   U  trećem tjednu došašća želimo  posjetiti naše starije i nemoćne  koji ne mogu doći u crkvu,  a žele se o Božiću ispovjediti i pričestiti. Pozovite nas, ako u kući imate bolesnika i doći ćemo u dogovoreno vrijeme da im omogućimo istinsku radost Božića i susret sa Spasiteljem.  Svećenici planiraju posjetiti bolesne u ponedjeljak 16. prosinca 0d 9.30.

             ISPOVIJEDI  će biti svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati. BOŽIĆNA VELIKA ISPOVIJED kada će više svećenika biti na raspolaganju biti će u subotu 21. prosinca i nedjelju 22. prosinca u 16.00 sati.  U subotu, 22.  prosinca u 10 sati  sv. ispovijed biti će za djecu i mlade. Svoju želju da susretnemo novorođenog Spasitelja najbolje ostvarujemo u sakramentu pomirenja. Božje milosrđe nema granica, a radovati se iskreno možemo samo čista srca.

             TEČAJ ZA BRAK – će se održati u 2014.  godini: 1. Turnus - posljednji vikend u veljači i prvi u ožujku   2. Turnus - predposljednji i posljednji vikend u rujnu.

 

 

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2013.

1. NEDJELJA I.  Došašća
2. ponedjeljak

Mise zornice u 6.10 sati.   –nema večernje mise
Mise nakane za 1.-6. 2014. primaju se od 7.00 – 9.00 u Župni   ured

3. utorak

Mise nakane za 1.-6. 2014. primaju se od 7.00 – 9.00 u Župni   ured

Tečaj vjere u 19.00 sati

4. srijeda Klanjanje nakon mise - animiraju mladi;    
5. četvrtak Pouka obitelji za krštenje djece u 18.30
6. petak

Sv. Nikola    Advent u Ogulinu – svečano otvorenje u  13h
PRVI PETAK, ispovijed od 17 sati

7. subota  
8. NEDJELJA

II. Došašća - proslava Sv. Nikole na misi u 9 sati
Hodočasnička misa u Oštarijama u    10 .00 h i 16.00 h

9. ponedjeljak Bezgrešno začeće BD Marije   Misa zornica   i u 9.00 h
10. utorak Tečaj vjere u 19.00 h
11. srijeda  
12. četvrtak  
13. petak Sv. Lucija 
14. subota Hodočašće na grob Sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u Krk
15. NEDJELJA

III. Došašća- nedjelja Caritasa
Tjedan akcije: «Župljanin u potrebi»

16. ponedjeljak Posjet bolesnicima   od 9.30 – 13.30
17. utorak VESELA VEČER ZA KRIZMANIKE
18. srijeda Klanjanje nakon mise
                Koncert Glazbene škole pri O.Š. I.B.M. u 19.00
19. četvrtak  
20. petak  
21. subota

BOŽIĆNA Ispovijed za djecu i mlade u 10-12  sati
Pokorničko bogoslužje i ispovijedi u 16.00  sati

22. NEDJELJA IV. Došašća - Pokorničko bogoslužje i ispovijed u 16.00 sati
23. ponedjeljak Ispovijed od 9 – 12 sati  i od  17.00
24. utorak

Ispovijed od 8 – 12 sati
BADNJAK - MALA POLNOĆKA u 20h i u 24 h misa POLNOĆKA

25. srijeda

BOŽIĆ -  sv. mise u 8.00, 10.30 i u 18h         U  Hreljinu u 9.00h

26. četvrtak

Sv. Stjepan- sv. mise u 9 h i  18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović

27. petak

Sv. Ivan, ap. i ev.
9.00 – sv. Misa u Hreljinu i blagoslov obitelji u Hreljinu

28. subota Blagoslov obitelji  – Turkovići (od 9 h)   i  Marković selo (od15.30 h)
29. NEDJELJA

Sv. Obitelj    Nedjeljni raspored svetih misa
Blagoslov obitelji -   Podvrh I  i VII  Drenovac  (od 14.00 h)
Božićni koncert vokalnog ansambla KUD-a KLEK  u 19.00 h

30. ponedjeljak Blagoslov obitelji  -  Sv. Petar   (od 9 h)    (bez Kirasića)
31. utorak

Silvestrovo - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE 
Blagoslov obitelji - Puškarići  (od 9 h do 17,00 h)

 

    BADNJAK – posljednja zornica, mala polnoćka u 20h i velika u 24h
- u Hreljinu u 21.30h
  BOŽIĆ

- svete mise u župnoj crkvi u 8.00, u 10.30 i u 18 h
- u Hreljinu u 9.00 h sati

  SV. STJEPAN

– svete mise u 9.00 h i u 18.00 h predvodi o. Biskup

 

    Župnik: Robert Zubović; Ž. vikar: Dino Rupčić
    E-mail: zupaogulin@gmail.com