citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA PROSINAC 2006.

GODINA III - BROJ 12 (26)

Otvorite vrata Kristu!


--- Dogodi se da moramo obilaziti mnoga vrata. Kaže se: “Slali su me od vrata do vrata!” To nitko ne voli. Još je gore kad naiđemo na zatvorena vrata. Kao da “zatvorena” tako puno govore o onome koga smo htjeli vidjeti, s kim smo se htjeli susresti, a nije ga bilo. Ostala su samo zatvorena vrata. Nije se dogodio susret koji smo očekivali, susret s kojim smo trebali nešto riješiti ili pak nekoga obradovati. Umjesto da se na vratima dogodila radost, olakšanje - zatvorena vrata postaju simbolom nepremostive zapreke koja dijeli i razdvaja.

--- Krist jednom za sebe reče: “Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. ... Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.” (Iv 10, 9-10). Vrata su simbol prolaza, ulaziti i izlaziti znači živjeti, kretati se, susretati i nešto činiti. Spajati ono što je razdvojeno, ono što bi zatvorenim vratima ostalo odijeljeno. Krist je jednom zauvijek otvorio vrata susreta Boga i čovjeka ujedinivši u sebi sve razdijeljenosti, suprotnosti koje su priječile da se čovjek približi Bogu. Rođenjem od Marije postao je čovjekom, a vrhunac njegova poistovjećivanja s čovjekom, vrhunac utjelovljenja dogodio se kad je u boli osjetio udaljenost od Boga u kriku: “Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio!”. Tada se ruši, kida i hramski zastor koji je dijelio Svetinju nad svetinjama od ljudi koji su došli u Hram - kuću Božju, pred Lice Božje. Jednom zauvijek Bog se posve približio čovjeku rođenjem savršenog Čovjeka Isusa Krist. Tomu je eto 2006 godina.

--- Mnoga su vrata u tih 2006 godina ostala zatvorena. Od onih prvih u Betlehemu kad za Isusa nije bilo mjesta pa do tolikih srdaca koja su ustrajala u svojoj tvrdokornosti ne želeći okusiti spasenje. Vrijeme je da odjekne poziv koji je u Velikom Jubileju 2000 tako često ponavljao blagopokojni papa Ivan Pavao II: Otvorite vrata Kristu! Dozvolite mu da uniđe pod vaš krov. On je onaj koji donosi život u izobilju. Ništa ne uzima nego daje samoga sebe da bi svoje mogao naučiti kako da se darivaju i kako da im vrata uvijek budu otvorena. Nije li došašće upravo to blagoslovljeno vrijeme kada moramo provjeriti jesu li vrata naše duše zatvorena za Boga i brata čovjeka ili smo ih uvijek spremni otvoriti. Neka ovogodišnje došašće bude vježbanje otvaranja vrata duše, da On kada dođe – ovoga puta – nađe mjesta među nama i u nama.


> NA BOŽIĆ - svete mise: * u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati
* u Hreljinu u 12h

> SV. STJEPAN – svete mise u 9h i u 18h *HRELJIN u 10.30h

 

Gospa od Zdravlja - utorak, 21. studenoga – susret Udomitelja

---Stiglo nam je vrijeme došašća. Radosna priprava na radosni blagdan Kristova rođenja. Prvu svijeću na adventskom vijencu zapalit ćemo 3. PROSINCA, NA PRVU NEDJELJU DOŠAŠĆA. Ta nedjelja je od posebnog značaja jer se u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji po prvi puta javno biraju članovi Župnog pastoralnog vijeća (ŽPV). Na listi za našu župu Sv. Križa imena su 24 kandidata od čega se bira 12 članova ŽPV. Dakle, svaki punoljetni vjernik – glasač treba zaokružiti 12 imena, odnosno 12 rednih brojeva pred imenima osoba za koje želi glasati. Uz dvanaestoricu izabranih u sastav ŽPV ulaze članovi po službi: članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća, zatim župni vikar, predstavnica redovnica, vjeroučitelja i onih koji obnašaju službe u crkvenim institucijama. Uz to u sastav ŽPV ulaze i tri člana po izboru župnika. Na koncu naše će ŽPV imati 23 člana. Izborne listiće dijelit će izborna komisija formirana od članova ŽPV po službi. Glasati se može poslije svake svete mise na za to pripravljenim mjestima.

---Ovo je još jedna prilika da napredujemo kao živa zajednica Kristovih vjernika u kojoj je svakom članu stalo do toga kako će živjeti, djelovati i svjedočiti župna zajednica kao velika vjernička obitelj, kao što stoji u članku 3. statuta ŽPV: «ŽPV predstavlja i izražava jedinstvo u različitosti karizmi, službi i staleža u župi. Potiče i omogućuje suodgovornost u sudjelovanju svih vjernika u pastoralnom radu u župi na području naviještanja, bogoslužja i dobrotvornosti, te time povezuje djelovanje svećenika i vjernika laika.». U novom božićnom broju ZOV-a donosimo novi statut ŽPV u cijelosti.

---MISE ZORNICE posebno su obilježje došašća. Rijetko se koji drugi doživljaj obilježavanja adventa može uspoređivati s tim ranim jutarnjim misama. Ove godine mise zornice biti će kroz cijelo došašće, već od 4. prosinca, svakog jutra u 6.30 sati. Nedjeljom nema zornica, nego su mise po redovitom nedjeljnom rasporedu. Zornice su uvijek nagoviještale pobjedu svjetla, pobjedu dobra, radosti Kristova dolaska koji zemlji donosi mir. Doći u crkvu po mraku, a nakon svete mise izići u novi dan koji je tek svanuo, samo je dio doživljaja i stava da želimo svoj «dan», tj. život, živjeti s Isusom Kristom.

---Mogućnost SVETE ISPOVIJEDI biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će u subotu, 16. prosinca i nedjelju 17. prosinca. U subotu, 16. prosinca u 16.30 sati sveta ispovijed započet će pokorničkim bogoslužjem. Zato pozivamo sve koji se žele ispovjediti da dođu u navedeni sat kako bi mogli imati i kratku zajedničku pripravu na ovaj sakrament. Priprava u mnogome može pomoći da se cjelovitije i pobožnije ispovjedite. Zato ne propustite ovaj zajednički obred priprave koji je u našoj župi dosad bio malo zanemaren.

---Kroz advent želimo ponuditi i nešto novo. Naime, četvrtkom navečer poslije mise, u 18.30 sati, počevši od 7. prosinca u župnoj dvorani biti će BIBLIJSKO-MOLITVENE VEČERI. Poslužit ćemo se mjesečnim časopisom Živo vrelo i zajednički dublje razmatrati nedjeljna čitanja. Razmatranje Božje riječi zaključit ćemo malom meditacijom. Susret je zamišljen kao produbljivanje poznavanja Sv. Pisma i namijenjen je svim odraslim vjernicima koji žele rasti u poznavanju i razumijevanju Biblije.

---DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA bit će obilježena proslavom sv. Nikole na dječjoj misi u 9 sati i gostom propovjednikom na večernjoj misi u 18 sati. Dr. Mladen Parlov rektor je malog sjemeništa u Splitu i pisac više knjiga o svećeničkom pozivu i značenju duhovnih zvanja za Crkvu i narod. Kako ove godine poseban naglasak stavljamo na nova duhovna zvanja u našoj biskupiji, vlč. Parlov će nam progovoriti iz svog bogatog iskustva, a biti će prilika i za nabaviti njegovu knjigu Čovjek Božji.

---Drugi tjedan došašća sprovest ćemo akciju Župljanin u nevolji koju smo vrlo uspješno imali prvi puta ove godine u korizmi. Tijekom čitavog tjedna (od 11. – 16. prosinca) na dnu crkve biti će velika košara u kojoj možete ostaviti vaš dar za potrebne. Radi se isključivo o hrani koja će biti podijeljena siromašnijim obiteljima u tjednu pred Božić. Dok budete nabavljali hranu za svoju obitelj sjetite se i onih koji su prisiljeni Božić slaviti puno skromnije. Podijelimo radost s drugim da bi se naša radost umnožila. Na taj način sigurno možemo ljepše proslaviti Božić.

---TREĆE NEDJELJE DOŠAŠĆA gost propovjednik na večernjom misi u 18 sati biti će o. Draženko Tomić, tajnik Gospićko-senjske biskupije. Nakon mise predstavit će nam kalendar, koji je on i priredio, a posvećen je: Mučeničkom sjaju na licu Hrvatske. Kalendar je tiskala Gospićko-senjska biskupija s ciljem propagiranja ideje izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

---U trećem tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji se pred Božić žele ispovjediti i pričestiti. Javite nam ako imate stariju osobu ili bolesnika u kući da ih možemo posjetiti i po svetim sakramentima i njima prirediti radost Kristova porođenja.

---Na blagdan Sv. Stjepana započimljemo s BLAGOSLOVOM OBITELJI. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. U blagoslovu će nam ove godine pomagati vlč. Željko Blagus, odnedavno novi župnik u župi Sv. Juraja u Zagorju. Posjet svećenika obiteljima župe, iako je kratak, ipak predstavlja poseban događaj i poželjno je da se cijela obitelj nađe na okupu – u koliko je to ikako moguće. Okuplja nas molitva za Božji blagoslov, za Božju naklonost u svim životnim situacijama koje nosi vrijeme što je pred nama. Upravo tada i obitelj može sebe doživjeti kao Crkvu u malom. Ne zaboravimo, Isus je rekao: gdje samo dvojica ili trojica mole i okupljeni su u njegovo ime i On je s njima.

---* U nedjelju, 31. prosinca je Stara godina. Svečana sveta misa bit će u 18 sati i na toj misi blagoslovit ćemo vodu. Nakon mise zadržat ćemo se u kratkom klanjanju pred Presvetim u zahvalu za proteklu godinu.

BEZ ČEGA NIŠTA NE VRIJEDI?

Djed Martin rado je razgovarao sa svojim unukom Anđelkom koji je išao u drugi razred i češće ga nakon škole posjećivao. Jednom zgodom napisao je svom unuku na komad papira: - Ako budeš marljiv i postigneš dobre svjedodžbe, kad navršiš osamnaest godina dat ću ti 00 kuna da možeš poći na studij. Anđelko se nasmije i reče: - Ništice, nule, ne vrijede ništa, makar ih bilo još jedanput toliko!
- A što bih morao učiniti da ništice dobiju vrijednost? – upita djed Martin.
- Staviti brojku pred njih, npr. jedinicu. - reče unuk.
- Eto vidiš – reče djed – s jednom ću jedinicom nevrijednosti ovih ništica pretvoriti u 100 kuna. Slično je i s našim djelima: sva su ona prazne ništice ako im ne pridodamo ono što im jedino daje vrijednost: ljubav prema Bogu i bližnjemu.

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2006.

1. petak
2. subota
3. NEDJELJA - I. Došašća – izbori za članove Župnog past. vijeća
4. ponedjeljak - Početak misa zornica u 6.30 sati
5. utorak
6. srijeda - Sv. Nikola – Klanjanje nakon mise
7. četvrtak - Biblijsko molitvena večer u 18.30 sati
8. petak - Bezgrešno začeće BD Marije
9. subota - Ogulin: XXI. Sabor kat. Mladeži G-S biskupije
10. NEDJELJA - II. Došašća – proslava sv. Nikole na misi u 9 sati
---------- - Misu u 18 sati predvodi: dr. Mladen Parlov (Split)
11. ponedjeljak - Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji»
12. utorak
13. srijeda - Sv. Lucija – Klanjanje nakon mise
14. četvrtak - Biblijsko molitvena večer u 18.30 sati
15. petak
16. subota - POKORNIČKO BOGOSLUŽJE I ISPOVIJED U 16.30 SATI
17. NEDJELJA - III. Došašća – u 17 sati prilika za sv. ispovijed
---------- - Misu u 18 sati predvodi: o. Draženko Tomić (Gospić)
18. ponedjeljak - Tjedan posjete bolesnika
19. utorak
20. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
21. četvrtak - Biblijsko molitvena večer u 18.30 sati
22. petak
23. subota
24. NEDJELJA - IV. Došašća Badnjak: u 20h Mala polnoćka i u 24h POLNOĆKA
25. ponedjeljak - B O Ž I Ć
26. utorak - Sv. Stjepan – Počinje posjet svećenika obiteljima
27. srijeda - Sv. Ivan – Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
28. četvrtak - Nevina dječica - Posjet svećenika obiteljima
29. petak - Posjet svećenika obiteljima
30. subota - Posjet svećenika obiteljima
31. NEDJELJA - Stara godina – u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
MISE ZORNICE u došašću, radnim danom u 6.30 sati
PONEDJELJKOM: u 19 sati TEČAJ VJERE ZA ODRASLE
UTORKOM: u 19 sati susreti srednjoškolaca, starijih krizmanika
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 11 i 12h Krizmanici
*u 15h Mali zbor
*u 20 h Križari