citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SVIBANJ 2009.

GODINA VI - BROJ 5 (55)


POUZDANJE U BOŽJU INICIJATIVU I ČOVJEKOV ODGOVOR


    Poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2009.

    U prigodi predstojećega Svjetskoga dana molitve za duhovna zvanja, koji se obilježava 3. svibnja 2009., na četvrtu uskrsnu nedjelju, pozivam Božji puk da razmišlja o temi "Pouzdanje u Božju inicijativu i čovjekov odgovor". U Crkvi odzvanja trajni Isusov poziv učenicima: "Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju" (Mt 9, 38). Molite! Taj urgentni Gospodinov poziv ističe kako molitva za zvanja mora biti neprekidna i puna povjerenja. Jedino ako bude nadahnjivana molitvom, kršćanska će zajednica zaista moći "imati veću vjeru i nadu u božansku inicijativu".

    Poziv na svečeništvo i posvećeni život poseban je dar Božji koji se uključuje u sveudiljni naum ljubavi i spasenja koji Bog ima za svakoga čovjeka i cijelo čovječanstvo. Apostol Pavao, kojega se na poseban način spominjemo u ovoj Pavlovoj godini o dvijetisućitoj obljetnici njegova rođenja, piše Efežanima: "Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta, da budemo sveti i bez mane pred njim" (Ef 1, 3-4). U sveopćem pozivu na svetost ističe se posebni Božji zahvat, kojim odabire neke da izbliza slijede njegova Sina Isusa Krista i budu njegovi povlašteni službenici i svjedoci. Božanski je učitelj osobno pozvao Apostole "da budu s njime i da ih šalje propovijedati s vlašću da izgone đavle" (Mk 3, 14-15); njima su se, malo po malo, pridružili ostali učenici, vjerni suradnici u misionarskoj službi. I tako su se, odgovarajući na Gospodinov poziv i poslušni djelovanju Duha Svetoga, čete bezbrojnih svećenika i posvećenih osoba u tijeku stoljeća stavile u Crkvi u posvemašnju službu evanđelju. Zahvaljujemo Gospodinu da i danas nastavlja pozivati radnike u svoj vinograd. Premda je istina da se u nekim krajevima svijeta bilježi zabrinjavajući nedostatak svećenika i da Crkva na svojem putu nailazi na teškoće i prepreke, jača nas nepokolebljiva sigurnost da nas na putovima vremena prema konačnome ostvarivanju Kraljevstva čvrsto vodi On, Gospodin, koji slobodno bira i poziva da ga nasljeduju ljudi svih kultura i svih životnih dobi, prema nedokučivoj promisli svoje milosrdne ljubavi.

    Naša prva obveza je neprestanom molitvom održavati živim taj poziv božanske inicijative u obiteljima i župama, u pokretima i udrugama zauzetim u apostolatu, u redovničkim zajednicama i u svim strukturama dijecezanskoga života. Moramo se moliti da se cijeli Božji puk sve više pouzdaje u Boga, uvjeren da "Gospodar žetve" ne prestaje tražiti da neki svoj život slobodno založe kako bi tješnje s njim surađivali u djelu spasenja. >>> SVIBANJSKE POBOŽNOSTI – MOLITVA KRUNICE U 18 h
> 21. svibnja - UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO – sv. mise u 9 i 18.30 h
> SLAVLJE SVETE KRIZME,
nedjelja, 31. svibnja 2009. NA BLAGDAN SILASKA DUHA SVETOGA – u 18.30h    A od pozvanih se iziskuje pozorno slušanje i mudro prosuđivanje, velikodušno i spremno prihvaćanje božanskoga nauma te ozbiljno produbljivanje onoga što je svojstveno svećeničkom i redovničkom zvanju kako bi na nj odgovorno i uvjereno odgovorili. Katekizam Katoličke Crkve u vezi toga podsjeća da slobodna Božja inicijativa zahtijeva slobodan čovjekov odgovor. Taj pozitivan odgovor uvijek pretpostavlja prihvaćanje i udioništvo u naumu koji Bog ima sa svakim od nas. Taj odgovor, isto tako, prihvaća inicijativu Gospodinove ljubavi a za pozvanoga postaje obvezujući moralni zahtjev, izraz zahvalnog poštovanja Boga i potpuna suradnja u naumu koji On ostvaruje u povijesti.

    Razmišljajući o euharistijskom otajstvu, koje na najbolji način očituje dar koji je Otac u osobi svoga jedinorođenoga Sina podario za spas ljudi, te potpunoj i poslušnoj Kristovoj odanosti u kojoj je ispio do dna "kalež" Božje volje, bolje shvaćamo kako "pouzdanje u Božju inicijativu" oblikuje i daje vrijednost "ljudskome odgovoru". U euharistiji, savršenom daru koji ostvaruje naum ljubavi za otkupljenje svijeta, Isus se slobodno žrtvuje za spas čovječanstva. "Crkva je – pisao je moj ljubljeni prethodnik Ivan Pavao II. – primila euharistiju od Krista svoga Gospodina ne kao dar, premda se među mnogim drugima ističe svojom dragocjenošću, već kao najuzvišeniji dar, jer je dar njega samog, dar njegove osobe u njegovu svetom čovještvu, kao i njegova djela spasenja". …

    Dragi prijatelji, ne dajte se obeshrabriti u teškoćama i sumnjama; uzdajte se u Boga i vjerno slijedite Isusa i bit ćete svjedoci radosti koju daje prisno zajedništvo s njim. Nasljedujući Djevicu Mariju, koju naraštaji proglašavaju blaženom jer je povjerovala (usp. Lk 1, 48), trudite se svom duhovnom snagom ostvariti spasonosni naum nebeskoga Oca, gajeći u svom srcu, poput Marije, sposobnost divljenja i štovanja Onoga koji ima moć činiti "velika djela" jer sveto je ime njegovo.
Papa Benedikt XVI.


    Proslava Uzvišenja Sv. Križa u Krišpolju - hodočašće

Nedjelja, 3. svibnja bremenita je događanjima i organizacijom u našoj župi. Naime, župa Križpolje, s drugu stranu Kapele slavi Uzvišenje Sv. Križa po starom kalendaru. Svečanu misu u 11 sati predvodit će u Križpolju uzoriti kardinal Vinko Puljić. Htjeli bismo uzveličati ovo slavlje župe Križpolje koja nam je bratska i po patronu – Sv. Križu. Nakon mise napravit ćemo mali izlet do Majerovog vrila u Gackoj. Cijena karte je 50 kuna. Autobus kreće ispred župnog ureda u 9.45 sati. Povratak je predviđen za popodnevne sate, kako bi stigli na Tonkafest.

    Tonkafest

    U nedjelju, 3. svibnja Udruga Oda prijateljstvu organizira treći festival duhovne glazbe Tonkafest 2009. Riječ je o natjecateljskom i humanitarnom festivalu koji želi ostaviti uspomenu na pokojnu Antoniju Turković, ali i veličati Boga kroz popularnu duhovnu glazbu. Suorganizator je Pučko otvoreno učilište, glavni pokrovitelj Grad Ogulin, a supokrovitelj Karlovačka županija. Festival će se održati u ogulinskoj sportskoj dvorani u nedjelju 3. svibnja u 19.30 sati, a sav prihod od ulaznica odlazi za liječenje jedne djevojčice. Karte po cijeni od 30 kuna možete kupiti kod Foto Mire. I ove godine Ogulin će biti centar duhovne glazbe te sve pozivamo da podrže ovu lijepu ideju pomaganja i prijateljstva!

    Iznimno ove nedjelje večernja misa neće biti u 18.30 kao obično, nego sat vremena ranije, u 17.30 sati radi održavanja TONKAFESTA. Na toj misi pridružit će nam se i svi izvođači, pjevači i oni će animirati tu misu, a predvodit će ju vlč. Marinko Mlakić iz Šibenika.

    Svibanj, Marijin mjesec i neposredna priprava prvopričesnika

    Mjesec svibanj posvećen je Majci Božjoj, Blaženoj Djevici Mariji. Iako se krunica moli kroz čitavu godinu, posebno se moli u svibnju i listopadu, pa to nazivamo svibanjskim i listopadskim pobožnostima Majci Božjoj. Nije li to savršena prilika da upravo molitvom Gospi pripremimo naše vjeroučenike za sakramente koje će primiti, naše krizmanike i prvopričesnike.

    Prvopričesnici su se kroz tri godine vjeronauka u školi pripremali na njihov veliki dan kada će po prvi puta primiti Isusa u svoje srce. Kroz ovaj posljednji mjesec prije samog slavlja pozivamo naše prvopričesnike da se svake subote okupe u crkvi u 9 sati, kako bi se svi zajedno, cijela ovogodišnja generacija, pripravila za Prvu sv. ispovijed i Prvu sv. pričest. Ovo je ona najneposrednija priprava u kojoj im pokušavamo približiti veliku tajnu Kristove prisutnosti u slavlju svete mise i veličinu Božjeg milosrđa po kojem nam se opraštaju grijesi u sakramentu pomirenja, sv. ispovijedi. Još jednom potičemo roditelje da i sami pronađu vremena približiti djeci Božju ljubav koja nam se po ovim sakramentima dariva.

    Susret katoličke mladeži u Livnu

    Susret u Livnu je drugi Susret hrvatske katoličke mladeži u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 9. i 10. svibnja u Livnu. Prvi je bio u Komušini 2007. Tada je domaćin bila Vrhbosanska nadbiskupija. Ove godine domaćin susreta mladih je Banjalučka Biskupija. Geslo susreta je "Korake nam upravljaj putovima mira i dobra", a temelj za moto susreta je: Godina sv. Pavla, život i djelo bl. Ivana Merza, proslava 800 godina franjevačkog pokreta, posjet pape Ivana Pavla II. Banjaluci i aktualna situacija mladih kod nas i u svijetu.

    Okvirni program drugog Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH

    Subota, 9. svibnja 2009. u Livnu:
- 12 sati - Početak programa, najava grupa, himna, prigodni program...
- 13 sati - Križni put na otvorenom
- 14 sati - Duhovno-meditativni program, pokorničko bogoslužje i mogućnost za sakrament svete ispovijedi
- 15 sati - Euharistijsko slavlje (središnji dio susreta)
- 17 sati - Završni duhovno-zabavni program, odlazak po župama Banjalučke biskupije
    U nedjelju, 10 svibnja, mladi slave euharistiju po župama u kojima su bili primljeni na noćenje.
    Iz Gospićko-senjske biskupije ide 5 grupa, iz svakog dekanata po jedna grupa, oko 250 mladih. Polazak iz Ogulina za naš dekanat je u subotu, 9. svibnja u 6 sati ujutro.

    Slavlje sakramenta krizme

    Na večernjoj misi blagdana Duhova, u nedjelju 31. svibnja, u18.30h naš otac biskup mons. Mile Bogović podjelit će sakramenat sv. Krizme za 72 krizmanika.

    U tjednu prije slavlja, točnije u srijedu – 27. svibnja u 17.00 sati biti će sveta ispovijed za roditelje i kumove – na raspolaganju će biti više svećenika. Poslije ispovijedi biti će sveta misa u 18.30 sati i molitva klanjanja pred Presvetim za naše krizmanike i njihove obitelji. Krizmanici dolaze na svetu misu te večeri, a nakon mise i klanjanja u 19.30 biti će susret krizmanika s ocem biskupom dr. Milom Bogovićem. Na tom susretu vrši se posljednja provjera pripravljenosti naših krizmanika.

    Sveta ispovijed za krizmanike biti će u subotu, 30. svibnja, u 11 sati. U koliko bi netko od roditelja i kumova slučajno bio spriječen doći na ispovijed u srijedu, neka dođe na sv. ispovijed u subotu zajedno s krizmanicima.


 

KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2009.


1. petak - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati – SV. JOSIP RADNIK
2. subota - Susreti prvopričesnika u 9 sati
3. NEDJELJA - IV. USKRSNA – večernja misa u 17.30 sati - TONKAFEST
4. ponedjeljak - SV. FLORIJAN – zaštitnik vatrogasaca
5. utorak - Susret mladih ogulinskog dekanata koji idu u Livno - u 19 h
6. srijeda - Klanjanje nakon mise – Molitva za obitelj
7. četvrtak
8. petak
9. subota - Susreti prvopričesnika u 9 sati
       – Susret katoličke mladeži u Livnu
10. NEDJELJA - V. USKRSNA – Krštenja na misi u 10.30h
11. ponedjeljak - BL. IVAN MERZ
12. utorak - SV. LEOPOLD MANDIĆ - Susret Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
13. srijeda - Klanjanje nakon mise
14. četvrtak - SV. MATIJA APOSTOL
15. petak
16. subota - SV. IVAN NEPOMUK - Susreti prvopričesnika u 9 sati
17. NEDJELJA - VI. USKRSNA , Predstavljanje krizmanika župnoj zajednici - 10.30h
18. ponedjeljak 19. utorak
20. srijeda - Klanjanje nakon mise
21. četvrtak - UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO – sv. mise u 9 i 18.30 sati
22. petak - Tečaj za brak u 19.30 sati
23. subota - Susreti prvopričesnika u 9 sati
       - Tečaj za brak u 19.30 sati
       - Biskupijski susret crkvenih zborova u Ogulinu i Modrušu

24. NEDJELJA - VII. USKRSNA
       - Tečaj za brak u 19.30 sati
25. ponedjeljak
26. utorak
27. srijeda – Ispovijed za roditelje i kumove krizmanika u 17 h
       Klanjanje nakon mise
28. četvrtak
29. petak
30. subota - Susreti prvopričesnika u 9 sati - u 11 sati ispovijed za krizmanike
31. NEDJELJA - PEDESETNICA - DUHOVI

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUBOTOM u 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor
Križari u 19.30 h
KRIZMANICI PO GRUPAMA – srijeda – četvrtak i petak