citati iz biblije
Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.

(Mudre izreke 21:21)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA TRAVANJ 2010.

GODINA VII - BROJ 4 (66)

KRIST – PASHA NAŠA


        Sv. Pavao piše Korinćanima «već je žrtvovana Pasha naša, Krist» (1Kor 5,7). U tijeku vazmenih slavlja u mnogim molitvama i čitanjima spominje se Pasha i Kristova žrtva križa, umiranje i slavno Uskrsnuće. Kako je to Krist postao naša novozavjetna Pasha?

        Izraelski narod stoljećima je bio u egipatskom ropstvu. Zapomagali su i vapili svoji molitvama Bogu da ih oslobodi. Čudesnim znakovima, po svome sluzi Mojsiju, Bog izvodi narod iz ropstva u slobodu. Noć izlaska iz Egipta bila je za Izraelce prijelaz iz jedne životne stvarnosti u drugu, posve drugačiju i ljepšu. Bila je to noć Pashe kada su u obitelji žrtvovali janje od jedne godine, bez mane. To je bio njihov prinos Bogu od kojeg su jedan dio spalili u vatri – prikazali Bogu, a drugi dio blagovali. Krvlju janjeta poškropili su ulaz u šatore. Radi krvi janjeta zaobišla ih je smrt koja je te noći poharala Egipćane i konačno prisilila faraona da ih pusti na slobodu. Žrtveno janje i njegova krv postali su, uz druge znakove, obilježje Pashe – Prijelaza iz ropstva u slobodu, Prijelaza iz tuđine u obećanu domovinu.

        Ta stvarnost najvećeg događaja Staroga zavjeta imala je biti predznak, pralik one nevjerojatne stvarnosti koju će sam Bog izvesti po svom utjelovljenom Jedinorođencu. Čitav ljudski rod, zbog svoje nesavršene grešne naravi čamio je u ropstvu grijeha. Posljedica grijeha je smrt. Čovjek se nije kadar sam izbaviti od klopke grijeha u koju je upao kad se još na početku usprotivio Bogu. Bog ga nije napustio. Od samog početka Bog nudi spasenje čovjeku. Nudi mu svoj Savez, daruje zapovijedi, šalje proroke, opominje i objavljuje svoje milosrđe.

        U punini vremena Bog šalje svoga Sina Isusa Krista da bude naša Pasha – naš Prijelaz iz smrti u život, naše oslobođenje od ropstva grijehu, naš vođa u Obećanu zemlju vječnosti. Otkupljenje se događa upravo na židovski blagdan Pashe, ali ne žrtvom janjeta, već žrtvom Sina koji postaje Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta. Njegova prolivena krv na križu postaje zalogom ljubavi koju nam Bog iskaza za sve vjekove. Kristova smrt i ulazak u tamu groba bili su potrebni da nas izvede iz smrti u život, da nas grijeha oslobodi.

        I nije tu kraj rasipnoj Božjoj ljubavi. Ostavlja nam novi znak – euharistiju. U njoj nam se ne prestaje davati kao živi Kruh s neba za život svijeta (usp. Iv 6,50-51). Uskrsli Krist postaje naša Pasha. Svojom žrtvom preuzeo je na sebe grijeh svijeta i otvorio nam vrata vječnosti, nudeći nam trajnu pomoć u našem hodu kroz životne pustinje. Žrtveno Janje postaje Janje pobjednik. Krist je naša Pasha jer nam je po njemu prijeći iz smrti u život! To nam je zaslužio, to nam je darovao. Zato nek' usklikne radosni Aleluja jer smo po Kristu baštinici vječne radosti!

>Velika subota, 3. travnja USKRSNO BDIJENJE – u 21h,,

> USKRS – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h

> USKRSNI PONEDJELJAK – sv. misa u 18.30h u novoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kučinićma – predvodi biskup mons. Mile Bogović

 


        ISPOVIJED – Na Veliku subotu, 3. travnja u 10 sati bit će posljednja mogućnost svete ispovijedi pred Uskrs. Ostale dane, pola sata prije večernje mise, dakle od 18 sati. Na Veliki petak i Veliku subotu prije obreda neće biti ispovijedi.


1. travnja 2010.
VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18 sati
i nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju
Večer ustanove euharistije i poziva na bratsku ljubav

    Ove večeri ujedinjeni smo s apostolima koji s Isusom slave Posljednju večeru! Slaveći Pashu Isus je ustanovio sakrament euharistije. Svojim je učenicima tada rekao: «Ovo činite meni na spomen!». Pozvao ih je na bratsko služenje, bratsku ljubav i pokazao im što to znači gestom pranja nogu. Nakon večere odlazi u Getsemani i proživljava teške trenutke znajući da ga čeka muka i razapinjanje. U molitvi prihvaća Božju volju: «"Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!" (Lk 22,42)


2. travnja 2010.
VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati:
Služba Riječi - Sveopća molitva
- Klanjanje križu - Sveta Pričest


    Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – Bogoslužje u čast križu zamjenjuje slavlje misne žrtve.

    Proživljavamo s Isusom njegove najteže trenutke umiranja na križu. Otkrivamo križ na kojem je visio Spas svijeta. Veličina ljubavi otkriva se u spremnosti na žrtvu. Isus s križa moli: «Oče, oprosti im, ne znaju što čine!» (Lk 23,34). Božanska ljubav pokazuje se bezgraničnom da izazove ljudsko srce na obraćenje.


3. travnja 2010.
VELIKA SUBOTA

>> Prijepodne od 10 do 12 sati moguænost svete ispovijedi.

VAZMENO BDJENJE - SLAVLJE USKRSNUÆA
GOSPODNJEGA u 21 sat.

    Ove večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja zajedno s odraslim novokrštenicima koji će primiti sakramente inicijacije – uvođenja u kršćanstvo. Kroz najuzvišenije bogoslužje Crkve razmatrat ćemo Povijest spasenja i djela koja učini Gospodin. Vrhunac i temelj naše vjere je Kristovo uskrsnuće. Pobijeđena je smrt. Krist je izašao iz groba. Zlo je poraženo. Kličimo od radosti. Poslije bdijenja bit će blagoslov jela.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!


        Na blagdan Uskrsa svete mise su u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati, te u Hreljinu u 12 sati. Nakon prve dvije mise bit će blagoslov uskrsnih jela.

        Na uskrsni ponedjeljak svete mise su ujutro u 9 i u 10.30 sati u našoj župnoj crkvi. Večernja sveta misa u 18.30 sati biti će za obje ogulinske župe u novoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kučinićima, a predvodit će ju naš biskup mons. Mile Bogović.

        Od Božića prošle godine bogoslužje se slavi u novosagrađenoj crkvi druge ogulinske župe. Više puta bila je izražena želja da naša matična župa hodočasti u novu crkvu Bl. Alojzija Stepinca. Uskrsni ponedjeljak je posebna zgoda kada se sjećamo dvojice učenika koji idu u Emaus, pa se taj dan i preporuča posjetiti subraću u vjeri. Zbog toga smo izabrali upravo ovaj dan. Nakon večernje mise uskrsno primanje biti će u dvorani župnog ureda Sv. Križa za goste i uzvanike.

       BIBLIJSKA VEČERI ČETVRTKOM
       Najavljujemo novi ciklus Biblijskih večeri u našoj župi koje će se održavati četvrtkom nakon mise, u 19 sati. Još nismo imali Biblijske večeri u uskrsnom vremenu. Do sada je to bilo najčešće u Došašću i Korizmi. Ovo je izuzetna prilika da zajedno lomeći Riječ Božju dublje zađemo u misterij Uskrsnuća Gospodinova i upoznamo se s novijom pobožnosti koja se pomalo u Crkvi širi, a naziva se Put svjetla. Ima 14 postaja kao i Križni put, a razmišlja i moli nad 14 događaja vezanih uz Isusovo Uskrsnuće.

      SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA
      
Već je dulji niz godina tradicija da u uskrsnom vremenu pozivamo naše ovogodišnje prvopričesnike na zauzetiju pripravu slavlja Prve sv. pričesti. Kako bismo se s roditeljima dogovorili oko priprave i samog slavlja pozivamo roditelje na sastanak u ponedjeljak, 12. travnja, u 19h u crkvi, nakon večernje mise. Osim dogovora, bit će to zgodna prilika da i s roditeljima razmatramo veličanstveni dar sakramenata Ispovijedi i Euharistije. Potičemo roditelje da se svakako odazovu ovome pozivu, te da donesu sobom Potvrdu o krštenju djeteta, u koliko prvopričesnik nije kršten u našoj župi.

      IV. USKRSNA – PREDSTAVLJANJE KRIZMANIKA
      Na četvrtu Uskrsnu nedjelju, 25. travnja, na misi u 10.30h predstavit ćemo župnoj zajednici naše ovogodišnje krizmanike. Tom prigodom oni dobivaju mali simbol: križ s likom goluba koji je simbol Duha Svetoga. Kad budu prozvani, odazvat će se riječima: «Evo me!» što je mali znak njihove želje da prime sakrament sv. Krizme.

     SUSRETI ZA SREDNJOŠKOLCE I MLADE UTORKOM
    
«DA VAŠA RADOST BUDE POTPUNA» Pod ovim geslom održat će se Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru, 8. i 9. svibnja ove godine. Naše pripreme započele su na održanom biskupijskom Saboru mladeži u prosincu prošle godine, a sada ih želimo intenzivirati redovitim susretima utorkom u 19 sati. Pozivamo sve naše srednjoškolce I mlade koji žele ići na ovaj susret da se odazovu susrteima pripreme jer samo tako mogu I sudjelovati na susretu. Prijave za Susret zaključuju se 13. travnja.

     Nacionalni mariološki simpozij
     Nacionalni mariološki simpozij biti najveći događaj za naš ogulinski dekanat i svetište Gospe od Čudesa u ovoj godini. Simpozij je već najavljen u prošlom broju ZOV-a i gotovo svim najvažnijim crkvenim glasilima u našoj domovini. Na njemu će se okupiti brojni predavači, koji će govoriti o štovanju Presvete Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji povodom 10-godišnjice njezina osnutka. Posebno istaknuto mjesto u štovanju Blažene Djevice Marije u našoj biskupiji zauzima svetište Majke Božje od Čudesa. Stoga će brojna predavanja biti posvećena Gospi od Čudesa. Povod za održavanje simpozija u Oštarijama je 550. obljetnica bule pape Pija II. o oprostima svim hodočasnicima, koji posjete Svetište “iskreno se pokaju, ispovijede i pruže darežljivu ruku za uzdržavanje crkve” kako stoji u papinoj buli od prije 550 godina. Simpozij će se održati 30. travnja i 1. svibnja 2010 godine. ( o. Ivan Podgorelec OCD)

     O čudne li i nevjerojatne stvari! Nismo stvarno umrli, ni stvarno bili ukopani, ni stvarno na križ raspeti, niti uskrsnuli, nego oponašanje je u znaku, a spasenje u stvarnosti. Krist je zaista bio raspet i zaista pokopan i stvarno je uskrsnuo, i sve nam je to dano na dar da, sudjelujući u njegovim patnjama oponašanjem, stvarno postignemo spasenje.» (Iz Jerzalemskih kateheza, PG 33)KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2010.

1. četvrtak - VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOPSPODNJE u 18 sati
2. petak  - VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU u 17 h
3. subota - VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE u 21 h
4. NEDJELJA - USKRS sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
                 U Hreljinu u 12 sati

5. ponedjeljak  - Uskrsni ponedjeljak, misa u 9 i u 10. 30 sati
                 Večernja misa u 18.30h koju predvodi biskup mons. Mile Bogović biti će u novoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca - Kučinići
6. utorak  - Ispovijed, misa i pouka za obitelji koje će krstiti djecu ovaj mjesec – 18h
7. srijeda - Klanjanje nakon mise
8. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
9. petak
10. subota
11. NEDJELJA - II. USKRSNA - BIJELA NEDJELJA - Krštenja na misi u 10.30h
12. ponedjeljak - Susret roditelja prvopričesnika u 19 sati u crkvi
13. utorak  - Susret za srednjoškolce u 19h – priprema za Nacionalni susret u Zadru
14. srijeda - Klanjanje nakon mise
15. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
16. petak
17. subota--– Susreti prvopričesnika u 9 sati
18. NEDJELJA - III. USKRSNA Uskrsni koncert duhovne glazbe nakon večernje mise: «Evo dolazim, Gospodine» kantautora Antonia Tkaleca
19. ponedjeljak
20. utorak - Susret za srednjoškolce – priprema za Nacionalni susret u Zadru
21. srijeda - Klanjanje nakon mise
22. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
23. petak - Sv. Juraj mučenik
24. subota--– Susreti prvopričesnika u 9 sati
25. NEDJELJA - IV. USKRSNA predstavljanje krizmanika u 10.30 sati
                 Susret polaznika Tečaja vjere nakon večernje mise u 19.30 sati

26. ponedjeljak
27. utorak - Susret za srednjoškolce – priprema za Nacionalni susret u Zadru
28. srijeda - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
30. petak - Nacionalni mariološki simpozij u Oštarijama

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
PETKOM:

*Križari u 19 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor