citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA PROSINAC 2011.

GODINA VIII - BROJ 12 (86)

«AKCIJA» Došašće

     Već smo naučili da nas s raznih plakata, letaka i reklama pozivaju na «Akcijske prodaje». Nikako ne smijete propustiti povoljnu priliku za kupovinu. Kod nas je sve jeftinije i kvalitetnije… Ako pažljivije gledate reklame, vidjet ćete da vam se preporuča kako taj i taj proizvod treba uzimati redovito, svakodnevno ili što češće. Zagarantiran vam je uspjeh, uspjela dijeta, zdravlje, ljepota, imunitet i štošta drugo. Katkada nasjednemo, a ponekad ne. Različite brige, potrebe ili zanimacije ipak pobijede reklame. Imali smo svog posla pa nismo stigli baš na sve ponuđeno ili si nismo sve mogli priuštiti.

     Uspoređujući taj dio svagdašnjeg života, tražim mjesto za Došašće. Možda bi i njega trebalo predstaviti kao posebnu «akciju». Traje ove godine puna četiri tjedna. Svakodnevno su mise zornice. Posebna pogodnost («popust») česta mogućnost ispovijedi, pomirenja s Bogom. Nekoliko drugih «akcija»: posjet bolesnicima, darivanje za sv. Nikolu, Biblijska večer i prikupljanje hrane za župljanina u nevolji, u tom duhu marketinga zvučalo bi kao sakupljanje dodatnih bodova za nove pogodnosti. Možemo i tako čitati Došašće, ali s posve drugim mogućnostima i rezultatima.

     Vjernika Došašće poziva na budnost. Već prve nedjelje Došašća odjekuje: Bdite!, Budite pripravni!, Čekajte s upaljenim svjetiljkama Gospodinov dolazak! Pripremite se na susret. Uzvjerujte čvršće, sigurnije, ustrajnije. Doista nam Došašće nudi takvu «akciju», mogućnost rasta u vjeri. Nudi nam «inventuru» duše. Zagledati se u svoju nutrinu i nadoknaditi propušteno. Osnažiti se milošću sakramenata za Kristov dolazak. Obući novo ruho duše kako bi bili dostojni osjetiti i živjeti u Božjoj blizini. Došašće nam nudi posve novu kvalitetu, vrijednost života. Kao da želi unijeti mir, radost i sreću u naše srce, u međusobne odnose i naš odnos s Bogom.

    I u tim vrijednostima: mir duše, život iz vjere, prijateljstvo s Bogom i bratom pored sebe, treba nam vježba. Ništa se veliko bez truda ne postiže. Nijedno ljudsko umijeće, virtuoznost bilo koje vrste (…glazbenik, nogometaš, slikar, matematičar, soboslikar, stolar…) ne postiže se bez puno vježbe, «treninga». Ljudska duša također treba vježbu, treba ustrajan napor, redovitost i učestalost ne bi li napredovala u duhu. Došašće nam nudi upravo to. Vježbati svoju budnost, preispitatisvoju vjeru, potražiti odgovore na pitanja koja nosimo u sebi, učiti se moliti i prepoznavati koliko nam Bog želi biti blizu. Ono nas sprema za proslavu Isusova rođendana – Božića u kome slavimo Božji dolazak među nas. Ali, Došašće nas priprema i za ponovni Kristov dolazak, kad god on bio, želimo ga dočekati pripravni, kao njegova ljubljena djeca koju će prepoznati kao svoju i posjesti sebi s desna.


>BADNJAK – posljednja zornica, Mala polnoćka u 20h i velika u 24h
>NA BOŽIĆ SVETE MISE - * u župnoj crkvi u 7.30, u 9, u 10.30 i u 18 h
* u HRELJINU u 12 sati
>SV. STJEPAN – svete mise u 9 i u 18 h - * u HRELJINU u 9 sati


                                                            SIMBOLIKA DOŠAŠĆA
     Čovjek u životu uvijek nešto iščekuje. Svako je istinsko iščekivanje utemeljeno na žudnji za susretom i nošeno vjerom u dolazak. Upravo je liturgijsko vrijeme došašća isprepleteno motivom napetosti između čovjekova iščekivanja i Božjeg dolaska. Kroz simboliku došašća, osobe koje susrećemo u liturgijskim čitanjima i spomendane svetaca, snažnije i dublje doživljavamo ovo vrijeme iščekivanja Isusova rođenja.

     ADVENTSKI VIJENAC bez početka i kraja napravljen od zimzelenog granja, simbol je vječnosti i vjernosti. Predstavlja zatvoreni krug koji ima svoje središte, što je za kršćane upravo očekivani Mesija. Isusa, «svjetlost na prosvjetljenje naroda» (Lk 1, 32) simboliziraju četiri adventske svijeće, koje se postupno pale svake nedjelje, kao simbol sve većeg svjetla koje se približava, Božića. Premda nas adventski vijenac sa svoje četiri svijeće izravno usmjerava prema Božiću, istodobno simbolizira i naše iščekivanje drugog Kristova dolaska, na koncu vremena.

     MISE ZORNICE daju posebnu draž adventskom vremenu. Slaveći zornice iščekujemo Isusovo rođenje i rado pjevamo adventske pjesme. One su bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku.

     SVETA BARBARA S blagdanom svete Barbare povezan je adventski običaj, da se na spomendan sv. Barbare odrežu grančice trešnje ili šljive te stave u vazu s toplom vodom da do Božića procvatu. Kada stavljamo granu u vazu, ona izgleda usred zime kao mrtva. No, nekoliko tjedana kasnije, ona se pokaže u punoj ljepoti cvata. To je simbolika novoga života.

SVETI NIKOLA nas upućuje da se darivanjem i dobrim djelima duhovno pripremimo za dolazak Božića. Sve to proizlazi iz činjenice da Bog prvi dariva čovjeku baš sve: od života do svih zemaljskih dobara i na kraju čovječanstvu daruje svoga Sina, Spasitelja svih ljudi.


   SVETE LUCIJA Običaj je da se na blagdan svete Lucije sije pšenica. Pšenica nas upućuje na nadu. Učimo čekati od zrnja pšenice. Sjemenje umire u zemlji, a potom raste stabljika nove pšenice koja je simbol života koji umiranjem zrna ne prestaje nego se daje u novi plod.

Došašće je vrijeme priprave kada bi se svatko od nas trebao preispitati i analizirati svoj način života, kako osobnog, tako i odnos prema svojim bližnjima. Svi simboli došašća gube svoj smisao ako zaboravimo da nas ovo vrijeme poziva na mijenjanje života, kako bi za blagdan Božića čistim srcem i dušom bili spremni otvoriti vrata i ponuditi Malom Isusu mjesto u našem svagdanjem životu, ali i u našoj obitelji, narodu i svijetu. To mjesto treba biti čisto i puno ljubavi i topline, onakvo kakvo treba biti kada se u jednoj obitelji nestrpljivo čeka rođenje željenog i voljenog novorođenčeta. s. Janjka

                    Došašće u našoj župi Sv. Križa – godine Gospodnje 2011.    
    U našoj biskupiji po drugi put pastoralna godina obilježena je župnom katehezom s naglaskom na prenošenje vjere. Mise zornice lani smo prvi puta osmislili kao duhovnu obnovu za cijelu župnu zajednicu. Kratke propovijedi na zornicama bile su zapravo niz kateheza o istinama naše vjere, sakramentima i 10 Božjih zapovijedi. Ovoga Došašća prvi tjedan razmišljat ćemo o molitvi Oče naš, drugi tjedan o sakramentu euharistije – svaki dan pod drugim vidom, treći tjedan o blagoslovu, milosti, opravdanju, te nastaviti o sedam glavnih grijeha. Posljednja zornica na Badnjak naslovljena je: Uoči Božića. Na sličicama zornica, za svaki dan bit će glavna misao dnevne teme. Mise zornice počimaju u 6.15 sati. Sličica prve zornice donosi ispovijest vjere Hrvata katolika: Čvrsto vjerujem… Tu ispovijest vjere molit ćemo svaki dan nakon pričesti, svi zajedno. Bit će to i naša molitva za Domovinu i naš Hrvatski narod. Želimo rasti u vjeri, a pouke na zornicama izvrstan su način za dublje upoznavanje naše vjere, za sve uzraste. Kroz tri godine, lani, ove godine i iduće 2012. možemo tako proći gotovo cijeli Katekizam Katoličke Crkve.

Za krizmanike posebna vijest: i ove godine vaši animatori pripremaju vam iznenađenje – Veselu večer u četvrtak, 8. prosinca u župnoj dvorani u 19 sati. Oni će se potruditi da vam tu večer učine zabavnom, radosnom u duhu istinskog prijateljstva, nemojte ih iznevjeriti svojim nedolaskom. Na ovaj način okrunit ćemo naše susrete u župi veselim druženjem, a bit će toga još. U drugom tjednu došašća nema redovitih susreta po grupama, nego krizmanike sv. Nikola zove da dođu na zornicu, 6. prosinca, na njegov blagdan. Kaže, da će im tada nešto donijeti za one koji se «probude». Istog tjedna u subotu, 10. prosinca pozivamo krizmanike da sudjeluju na 37. Saboru mladeži naše biskupije koji se održava u Oštarijama, u svetištu Gospe od Čudesa.
   
    
Na II. nedjelju došašća, 4. prosinca očekujemo sv. Nikolu na misi u 9 sati za naše najmlađe. Simbolični darovi podsjećaju nas na Božju darežljivost. Bog nam želi darovati svoga Sina. Sv. Nikola simbol je kršćanske darežljivosti i brige za potrebne. I on je od Isusa naučio dobra ovoga svijeta dijeliti jedni s drugima.

    Treće nedjelje došašća, 11. prosinca, navečer u 19 sati zapalit ćemo adventsku dekoraciju, kreće novi «Advent u Ogulinu». Neka i adventska dekoracija bude znak da se u duši spremamo za Božić, za susret s Isusom, budna duha, otvorena srca i radosne duše. Ta nedjelja slavi se i kao nedjelja Caritasa u cijeloj Domovini, a darovi u milostinji namijenjeni su za siromašne. U tom trećem tjednu došašća imat ćemo akciju Župljanin u nevolji. Kod oglasne ploče u crkvi biti će velika košara u koju možete staviti hranu, trajnije namirnice, vaš dar za potrebne u našoj župi. Ne zaboravimo radost dijeliti i s onima koji trebaju našu pomoć i ne mogu nam uzvratiti. Vaše darove članovi Župnog pastoralnog vijeća, u subotu - 17. prosinca, složit će u pakete i dostaviti obiteljima u potrebi iz naše župe. U tom tjednu posjećivat ćemo bolesnike koji ne mogu doći u crkvu a žele se o Božiću ispovjediti i pričestiti. Pozovite nas, ako u kući imate bolesnika i doći ćemo u dogovoreno vrijeme da im omogućimo istinsku radost Božića i susret sa Spasiteljem.     

    Mogućnost sv. ispovijedi biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati, osim u dane kad jedan svećenik iz Ogulina ide pomagati ispovijedati u druge župe. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će u subotu 17. prosinca i na četvrtu nedjelju došašća, 18. prosinca. U subotu, 17. prosinca u 11 sati sv. ispovijed biti će za djecu i mlade. Svoju želju da susretnemo novorođenog Spasitelja najbolje ostvarujemo u sakramentu pomirenja. Božje milosrđe nema granica, a radovati se iskreno možemo samo čista srca.
   
   
    Nizom koncerata koji će se dogoditi u našoj župnoj crkvi želimo došašće učiniti raspjevanim dočekom najradosnijeg blagdana Božića. To će učiniti Božićnim koncertom dječji zbor OŠ I.B.Mažuranić, u četvrtak, 22. prosinca i Hrvatsko pjevačko društvo «Klek» na Ivanju.

    Na blagdan Sv. Stjepana počima blagoslov obitelji. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. Krenut ćemo uobičajenim redom, Hreljin, Turkovići, Puškarići, Sv. Petar …

    Blagdan Sv. Obitelji, petu godinu za redom, želimo obilježiti na poseban način. Ove godine taj blagdan se slavi u petak, 29. prosinca, jer Božić i Nova godina padaju u nedjelju. Međutim, u našoj župi proslavit ćemo ga na Novu Godinu navečer, na misi u 18 sati. Pozivamo bračne parove da obnove svoja obećanja dana jedno drugom i Bogu prilikom sklapanja sakramenta ženidbe. Bez obzira koliko ste dugo u braku, važno je da želite oživjeti sakramentalnu milost posvete vašeg braka koju ste na vjenčanju primili. Posebno je zgodno bračna obećanja obnoviti upravo na prvi dan nove godine. Uz sve radosne čestitke, obnova obećanja vjernosti i ljubavi mogu biti izvrstan početak Nove godine, pa još izrečena pred djetetom Isusom.


KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2011.

1. četvrtak Mise zornice u 6.15 sati - Biblijska večer u 18.30 sati
2. petak PRVI PETAK , ispovijed od 17 sati
3. subota Susret Caritasovih volontera u Gospiću
4. NEDJELJA II. Došašća - proslava Sv. Nikole na misi u 9 sati
5. ponedjeljak Pouka obitelji za krštenje u 18.30 sati - Tečaj vjere u 19.30 sati
6. utorak Sv. Nikola - Biblijska večer u 18.30 sati
7. srijeda U 18h MISU I KLANJANJE ANIMIRAJU MLADI – PRIPRAVA ZA SISAK U 19h
8. četvrtak Bezgrešno začeće BD Marije – Vesela večer za krizmanike u 19h
9. petak  
10. subota Oštarije: 37. SABOR MLADEŽI G-S BISKUPIJE
11. NEDJELJA III. Došašća, nedjelja Caritasa
ADVENT U OGULINU – svečano otvorenje u 19h na Trgu Hrvatskih rodoljuba
12. ponedjeljak Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji» - Posjet bolesnicima Tečaj vjere u 19 sati
13. utorak Sv. Lucija
14. srijeda Klanjanje nakon mise
15. četvrtak Sv. Irenej – SUSRET OBITELJSKE ZAJEDNICE
16. petak  
17. subota ISPOVIJED ZA DJECU I MLADE U 11 SATIPOKORNIČKO BOGOSLUŽJE I ISPOVIJED U 16.30 SATI
18. NEDJELJA IV. Došašća - POKORNIČKO BOGOSLUŽJE I ISPOVIJED U 16.30 SATI
19. ponedjeljak ISPOVIJEDI PO ŽUPAMA DEKANATA
20. utorak  
21. srijeda Klanjanje nakon mise
22. četvrtak Božićni koncert - OŠ Ivane Brlić Mažuranić u 19h
23. petak  
24. subota Posljednja prilika za Božićnu ispovijed od 10 – 12 satiBADNJAK u 20h MALA POLNOĆKA i u 24 h misa POLNOĆKA
25. NEDJELJA BOŽIĆ - sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
26. ponedjeljak SV. STJEPAN - Misu u 18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović- Počinje posjet svećenika obiteljima (Hreljin)
27. utorak Sv. Ivan - Posjet svećenika obiteljima (Hreljin – Turkovići)BOŽIĆNI KONCERT HRVATSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA «KLEK»
28. srijeda Nevina dječica- Klanjanje nakon mise - Posjet svećenika obiteljima
29. četvrtak Posjet svećenika obiteljima
30. petak Posjet svećenika obiteljima – Sv. Obitelj
31. subota Silvestrovo - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE


  SVETE MISE:   Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
  PETKOM:   Križari u 19 h
  SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor