citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA KOLOVOZ 2012.

GODINA IX - BROJ 8 (94)

KAKO SE DANAS VOLI DOMOVINA ?

        Početak mjeseca kolovoza donosi blagdan Gospe Snježne (5. kolovoza), koji ove godine pada u nedjelju. Slavimo ga kao Dan domovinske zahvalnosti već drugo desetljeće. Taj dan prije svega je blagdan Blažene Djevice Marije, stoljećima u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Generacije vjernika svih naroda svijeta po Marijinim blagdanima uvijek su iznova krijepile svoju vjeru. Marijin zagovor davao im je snagu da ustraju u različitim tegobama života. Na Marijinu primjeru učila je pobožna duša vjerovati i nadati se, prihvaćati Božju volju. Učilo je vjerničko srce kako voljeti život, kako darivati život, kako se radovati životu. Bogu na svakom daru zahvaljivati. Marijini blagdani uvijek su dovodili oltaru najveći broj vjernika, okupljali raspršene obitelji, mirili zavađene, oprostom u ispovijedi donosili mir duši. Ona, Mati Božja, zna kako nas privesti Bogu, kako skrušiti dušu i s neograničenim pouzdanjem prepustiti se Božjem vodstvu.
       Toliki veliki događaji u povijesti našeg Hrvatskog naroda dogodili su se upravo na Marijine blagdane. Zar nam to ništa ne govori? Hrvatski narod uzeoje Gospu za svoju odvjetnicu: «advocata Croatiae» kako stoji uklesano u remetskom svetištu. Pred sedamnaest godina doživjeli smo na taj dan radost završetka rata, radost oslobođenja i radost povratka na svoja ognjišta. Pokazala se nova nada u svjetliju budućnost, u novu istinsku slobodu naroda. Rodio se zamah obnove porušenoga, izgradnje Domovine i neograničena mogućnost napretka. Jedinstvo i zajedništvo naroda pokazivalo je svoju snagu da svaku prepreku možemo svladati ako volimo svoju Domovinu, ne mrzeći nikoga, dapače opraštajući i onima koji su nam nanijeli zlo.
     Godine prolaze i sa sobom donose nova iskušenja. Kriza i nanesene nepravde proizišle su iz sebičnosti srca i guranja u zaborav onih vrijednosti na kojima je Hrvatski narod izgradio sve što je do sada postigao. Kao da u novim vremenima treba iznova otkrivati kako se to danas Domovina voli? Može li nas Gospa i danas tome učiti? Svakako!
     Domovina se voli poštenjem, neumornim radom, nesebičnim zalaganjem oko općeg dobra, izvršavanjem svojih dužnosti. Stoji negdje zapisano da i dužnost može biti drugo ime za ljubav. Domovina se voli u obitelji, slogom, zajedništvom, zajedničkom molitvom i brigom jednih za druge. Domovina se voli djecom, darivanjem života i spremnošću na žrtvu. Voli se samo ako se voli život, a život se može voljeti ako se ima cilj: otkriti i ispuniti Božji plan u svom životu. Tome nas Blažena Djevica Marija uvijek iznova poučava i u našim nastojanjima zagovara!

>DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI – sv. misa za Domovinu u 10 h
>
SLAVLJE VELIKE GOSPE u Ogulinu:
utorak, 14. kolovoza – hodočašće Gospi od Čudesa u Oštarijama – u 17 h
srijeda, 15. kolovoza – sv. mise u 9h i 18.30h
> Sv. ROK,
16. kolovoza – sv. misa u 10h i procesija s misom u 18h

       PRVE SRIJEDE U MJESECU već više od godinu dana mladipjevanjem animiraju svetu misu i pripremaju klanjanje. Prve srijede u kolovozu biti će s nama Franjevačka mladež iz Rijeke, sa Trsata. Njih dvadesetak hodočastilo je od Trsata do Ogulina pješice u nekoliko dana. To čine svake godine na raznim lokacijama. Ove godine izabrali su Ogulin za cilj svoga pokorničkog hoda. Nakon bogoslužja nastavit će svoj put s drugim hodočasnicima u Asiz, na grob sv. Franje.

       PRVI PETAK U MJESECU posvećen je pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu. Mogućnost za svetu ispovijed je od 17.30 sati. Posljednjih godina lijepo se vratila ova pobožnost devet Prvih petaka u našu župu, te je sve više onih koji se svaki prvi petak ispovjede i pričeste s nakanom za vječni spas svoje duše ili nekog od svojih rođaka ili prijatelja.

       DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI ove godine pada u nedjelju, 5. kolovoza. Župna misa u 10 sati nikada nema nečiju posebnu nakanu, za nekog pokojnika, nego se uvijek služi za sve žive i pokojne članove župne zajednice. To je tako zvana misa «pro populo» - «za narod». Na Dan domovinske zahvalnosti sjetit ćemo seposebno svih poginulih i preminulih hrvatskih branitelja, te Bogu prikazati sve žrtve prinesene za slobodu naroda i Domovine.

       VELIKA GOSPA - 15. kolovoza, posebno se slavi u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama. Uočnicu – misu bdijenja, 14. kolovoza navečer, predvodi naš biskup mons. Mile Bogović. Trodnevnu pripravu i glavnu misu na sam blagdan predvodi doc. dr. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, svećenik Hvarske biskupije.

       IZ NAŠE ŽUPE SV. KRIŽA u Ogulinu hodočastit ćemo pješice Gospi u Oštarije, 14 kolovoza. Okupljanje hodočasnika u crkvi je u 17 sati, a tada s pjesmom i molitvom krećemo put Oštarija. Na blagdan Velike Gospe mise su u Ogulinu u 9 sati ujutro i u 18.30 sati navečer.

       SV. ROKA SLAVIMO 16. KOLOVOZA. Ovog sveca vjernici zazivaju u pomoć kao zaštitnika oboljelih od kuge, gube, kolere i općenito od zaraznih bolesti, zaštitnik invalida, kirurga, u raznim prirodnim katastrofama, protiv bolesti životinja, posebice pasa. Zaštitnik je mnoštva mjesta u našoj domovini, svetom Roku podignute su brojne crkve, kapele i oltari i jedan od najdužih tunela u Hrvatskoj, na auto cesti Zagreb - Split. U našem Ogulinu u čast sv. Roka sagrađena je crkvica kao zavjet u velikoj najezdi kuge u našem kraju 1840. Na svečev blagdan jutarnja je misa u 10 sati u crkvi sv. Roka, a navečer se okupljamo u 18 sati kod kipa Majke Božje u Lomostu te u procesiji idemo da crkve. Svetu misu predvodit će dr. fra Draženko Tomić, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi – Zagreb.

       HODOČAŠĆE NA UDBINU U CRKVU HRVATSKIH MUČENIKA ove godine je po prvi puta na posljednju subotu u mjesecu, 25. kolovoza. I u buduće će biti tako. Poziv i tumačenje našeg biskupa mons. Mile Bogovića donosimo u cijelosti. Iz naše župe krenut ćemo u 7.30 sati autobusom koji polazi ispred župnog ureda. Prijaviti se možete do srijede, 22. kolovoza.

 DRAGIHODOČASNICI U SVETIŠTE HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI!
  Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 25. kolovoza, kako smo to i najavili na dan posvete Crkve prošle godine. I ubuduće će slavlje biti zadnju subotu u mjesecu kolovozu. Time proslava Dana hrvatskih mučenika biva između dana 9. rujna, kada se 1493. godine dogodila tragična Krbavska bitka, simbol naših stradanja u dalekoj prošlosti, i 23. kolovoza - Dana žrtava totalitarističkih režima, simbola naših stradanja u novijoj povijesti, naših Bleiburga, Vukovara i drugih stratišta.

      Ove godine slavlje će predvoditi mons. dr. Egidije Živković, gradišćanski Hrvat, biskup Željezna (Eisenstadt, Austrija). Uz njega će biti i drugi naši biskupi i svećenici sa svojimhodočasnicima. Gradišće i mnoge druge krajeve naselili su prognanici i izbjeglice iz Hrvatske upravo nakon tragične bitke na Krbavskom polju 9. rujna 1493. godine. U to vrijeme selio se i Križ krbavskih biskupa pa ga možemo uzeti kao simbol naše hrvatske raseljenosti. Želimo da on, uz Crkvu hrvatskih mučenika, postane i simbol duhovne i nacionalne povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

      Ondje gdje su hrvatski svećenici dopratili izbjeglice i prognanike, ali i ostali s njima, sačuvala se veza sa starom domovinom. Tu iseljenu Hrvatsku željeli smo predstaviti i u kalendaru «Hrvatski mučenici» za iduću 2013. godinu. Možemo reći da su danas brojčano blizu domovinska i iseljena Hrvatska. Nakon Drugog svjetskog rata uz ekonomsku raste i politička emigracija koja će nestati uspostavom samostalne države Hrvatske. Želja nam je potaknuti hodočašća u Crkvu hrvatskih mučenika iz svih dijelova iseljene Hrvatske. Crkva hrvatskih mučenika može postati točka sastajanja i okupljanja svih raseljenih Hrvata i njihovih potomaka.

      Za ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika objavili smo i časopis za Hrvatski martirologij pod nazivom «Hrvatska vjernost». I dalje su tu događanja vezana uz Crkvu hrvatskih mučenika, napredovanje njezina uređenja i sudjelovanje vjernika iz domovine i inozemstva u hodočašćima i misnim slavljima. U ovom broju «Hrvatske vjernosti» posebno smo željeli prikazati najtežu postaju našega križnoga puta, mučenički put krajem Drugog svjetskog rata i poraća. Tu je popularni prikaz svega onoga što su povjesničari i ljubitelji povijesti našega naroda iznijeli na znanstvenom skupu održanom u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012. na temu Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine. Uvjereni smo, naime, da nam mir i slogu neće donijeti pobjednici: ni jučerašnji ni današnji. Najuspješniji put prema tome jest da počnemo više cijeniti žrtve i mučenike. Na to nas je pozvao Ivan Pavao II., prorok naših dana, veliki papa i prijatelj Hrvata, čiji kip vas dočekuje na ulazu u prostor Crkve hrvatskih mučenika. Mi kršćani vjerujemo da je oko žrtve Isusa Krista i žrtava njegovih vjernih svjedoka i sljedbenika nastalo snažno zajedništvo koje nazivamo Crkva. Polazeći od žrtava i mučenika može se očekivati svako pravo zajedništvo. Molimo se da se to ostvari i u našem narodu. Zato je pokrenut projekt Crkve hrvatskih mučenika.
    

  Radosno vas očekuje                                                             biskup mons. Mile Bogović
                                                      U Gospiću, na blagdan sv. Jakova apostola, 2012. godineKALENDAR ZA MJESEC KOLOVOZ 2012.

1. srijeda Klanjanje nakon mise, animiraju mladi
2. četvrtak  
3. petak Bl. Augustin Kažotić, Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati
4. subota  
5. NEDJELJA XVIII. KROZ GODINU - DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI
6. ponedjeljak PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – pouka za krštenje u 19h
7. utorak  
8. srijeda Sv. Dominik- Klanjanje nakon mise
9. četvrtak  
10. petak Sv. Lovro
11. subota  
12. NEDJELJA XIX. KROZ GODINU
13. ponedjeljak  
14. utorak NEMA VEČERNJE MISE, HODOČAŠĆE U OŠTARIJE, OKUPLJANJE HODOČASNIKA PRED CRKVOM SV. KRIŽA U 17 SATI
15. srijeda VELIKA GOSPA – sv. mise u 9 i u 18.30 sati
16. četvrtak Sv. Rok – sv. misa u 10 sati i procesija s misom u 18 sati (iz Lomosta) koju predvodi fra dr. Draženko Tomić
17. petak  
18. subota Sv. Jelena Križarica
19. NEDJELJA XX. KROZ GODINU
20. ponedjeljak Sv. Bernard
21. utorak  
22. srijeda Klanjanje nakon mise
23. četvrtak  
24. petak Sv. Bartol apostol
25. subota DAN HRVATSKIH MUČENIKA, Hodočašće na Udbinu – polazak u 7.30h
26. NEDJELJA XXI. KROZ GODINU
27. ponedjeljak Sv. Monika
28. utorak Sv. Augustin
29. srijeda Glavosijek Ivana Krstitelja - Klanjanje nakon mise
30. četvrtak SUSRET OBITELJSKE ZAJEDNICE U 19.30 H
31. petak  

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati

  Nedjeljom: u 8, 10 i u 18.30h
    HRELJIN - svake nedjelje u 11.30h