citati iz biblije
Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.

(Izaija 41:10)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SIJEČANJ 2013.
 

GODINA X - BROJ 1 (99)

MARIJA – žena vjere

                Na početku građanske godine slavimo svetkovinu Marije Bogorodice. U Godini smo vjere. Marija nam je uzor vjere. Ona je bila obična žena svoga vremena. Do anđelovog navještenja, nemamo razloga smatrati je imalo drugačijom od drugih Židovki vremena i prostora u kojem je ona živjela. No, izravni Božji zahvat u njen život, i njen „neka mi bude“, ipak su početak nečega novoga, do sada neviđenoga. I upravo taj događaj Mariju čini posebnijom od svih ljudi. 

              Možemo slobodno reći da je upravo Marija, na Božju inicijativu, preko sina Isusa, započela povijest spašenih. Sv. Justin Mariju je nazvao novom Evom. Kako je Eva, koja je majka svih ljudi, čovječanstvu posredovala smrt, tako sada Marija, majka novog svijeta, ljudima posreduje spasenje po Sinu Božjemu.

                Nipošto ne smijemo misliti da je Marijin život bio išta lakši ili bolji nego život ondašnjih žena. Štoviše, Marijin život je bio ispunjen patnjom, neizvjesnošću, nerazumijevanjem, strahom i najvećom boli koju jedna majka može doživjeti – smrt vlastitoga Sina! Marija je kao Isusova majka proživljavala i njegov ljudski život. Svaki put kad je Isus bio napadan i osuđivan, ismijavan i izrugivan, Marija je suosjećala s njim. 

             Pokušajmo na trenutak ući u Marijin život i zapitati se je li to uistinu tako. Možemo li zamisliti kako je Mariji bilo gledati Isusa kako odrasta? Koga je mogla vidjeti u dječaku Isusu koji se ni počemu nije razlikovao od svojih vršnjaka? – Boga? Koga je mogla vidjeti u „neposlušnom“ Isusu koji je ostao u Hramu bez njenog znanja? – Boga? Koga je mogla vidjeti u „raskalašenom“ Isusu koji se druži s preljubnicama i sakupljačima poreza? – Boga? Koga je mogla vidjeti u buntovniku koji „krši“ Mojsijev Zakon i još kaže da ga nadopunja? – Boga? Koga je mogla vidjeti u osuđeniku kojega svi preziru i pljuju, koji bespomoćno visi na stupu sramotei traži kap vode da ublaži žeđ? – Boga? 

             Zar se tada nije pitala što je to bilo onog dana kad je vidjela anđela? Da nije možda sve to bio samo san? Možda je sve to jednostavno umislila? Jer, anđeo je obećao lijepe stvari: bit će velik, zvat će se Sin Svevišnjega, bit će kralj na Davidovu prijestolju i nikada neće imati kraja. A što to ona sada ima pred očima? Nepoželjnoga otpadnika od vjere ... 
Trideset i tri godine nadala se, vjerovala, molila, i evo što je dobila. Mač koji razdire sav njen život i sve njene nade, mač koji nanosi neizdrživu bol! Baš onako kako je to prorekao stari Šimun.

             Ovakvo promišljnje o Mariji daje nam posve novu, ljudsku dimenziju Marijina života. Ona je stvarna. Marija nije bila pošteđena ni suza, ni boli, ni izrugivanja. Marija nije odmah sve znala niti shvatila. Štoviše, malo je toga shvaćala i još manje znala. Ali Marija je vjerovala! Ona je povjerovala anđelu koji je došao od Boga. Ona je žena vjere i to je njezina veličina. Ono po čemu je Marija velika jest ono u čemu je moramo nasljedovati. U nepokolebljivoj vjeri. Marija nije sumnjala u vjerodostojnost obećanja koje je primila od Boga. Bog je onaj komu se vjeruje!

             Njen  fiat nije bilo samo odgovor anđelu, nego i program njenog života. Neka moj život bude volja Božja.  Neka ove riječi budu poticaj, ali  i  ohrabrenje našim majkama. Ovo naše vrijeme traži žene i majke koje će svakodnevno prikazivati svoju djecu Gospodinu, otkrivati što je voljaBožja u njihovim životima i slijediti primjer Marije kako odgajati svoju djecu.  Želimo majke i žene jake vjere koje će svojom molitvom, žrtvom i predanjem pokrenuti jedan novi duhovni zamah u svojim obiteljima.

VELIKA DEVETNICA SRCU ISUSOVU

             Ukazavši se u nekoliko navrata svetoj Margareti Mariji Alacoque (1647-1690),  Isus je od nje zatražio širenje pobožnosti njegovu Srcu. Među ostalim porukama koje je uputio preko sv. Margarete Marije, jednom prilikom zatražio je od nje primanje sv. pričesti na prve petke u mjesecu. Uz to je Spasitelj povezao jedno “veliko obećanje”. U ljubavi svoga Presvetog Srca Margareti Mariji, jednog petka, za vrijeme svete pričesti, On je uputio ove riječi: “U prekomjernom milosrđu svoga Srca, obećajem ti, da će njegova svemoguća ljubav udijeliti milost konačne pokore svima onima koji se budu pričestili kroz devet prvih petaka uzastopce. Neće umrijeti u mojoj nemilosti, niti bez svetih sakramenata. Moje Srce bit će im sigurno utočište u tom posljednjem času.“ Ovo obećanje još se zove i Veliko obećanje.

             Stoga vas pozivamo da svakog prvog petka u mjesecu sudjelujete na pobožnostima u čast Srcu Isusovu. Prilika za svetu ispovijed bit će uvijek sat vremena prije svete mise. Ovu pobožnost posebno preporučamo mladima i muževima.

MOLITVA ZA DAR VJERE

Gospodine, tebe svim srcem molim
da moja vjera bude cjelovita i bez zadrške,
ona koju naviješta i naraštajima predaje Crkva;
da prodire u moje misli, u način prosuđivanja
božanske i ljudske zbilje.
Gospodine, daj da moja vjera bude slobodna:
da prihvaća odricanja i dužnosti koje sa sobom nosi
te da izrazi srž moje stvorenosti ispovijedajući:
vjerujem u tebe, Gospodine.

Gospodine, udijeli mi sigurnu vjeru,
svjetlo koje jača u kušnjama, koje smiruje i odmara.
Molim te za radosnu vjeru
koja razveseljuje srce i uvodi u molitvu, koja posvećuje svaki životni trenutak,
vjeru punu pouzdanja u tebe i tvoju Riječ.

Gospodine, daj da moja vjera bude djelotvorna,
tako da prijateljstvo s tobom postane djelo ljubavi
u svemu što činim, u iskustvu sreće, u trpljenjima,
u iščekivanju konačne objave;
trajno svjedočanstvo prisutnosti
i neprekidna hrana životu u nadi.

Gospodine, daj da moja vjera bude ponizna
i ne traži temelje u ljudskoj mudrosti,
nego u tvojoj milosti i ljepoti križa,
oslonjena na snagu Duha Svetoga,
vidljivoga u tvojoj Crkvi kojoj si podario
majčinski zagovor Majke Marije.
Umnoži nam vjeru ti
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen            (Priredio: I. Šaško)


Recept za svetost – uz spomendan sv. Ivana Bosca

Don Bosco jednom je prilikom Dominiku Saviju rekao: "Kad tvoja mama pravi tortu, potreban joj je recept u kojem su zapisani razni sastojci. Za svetost je također potreban recept i to je ono što ti želim pokloniti. U recept ulaze tri sastojka koja valja promješati:

1. Radost – sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe.

2. Tvoje školske dužnosti i molitva – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve.

3. Dobročinstvo – Pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to od tebe zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet"


 

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI  2013.
Srijeda – 2. I. PODVRH II, III, IV, V, VI  od 9.30 jedan svećenik
Četvrtak  – 3. I. ŽEGAR I – X     od 9.30 tri svećenika
Petak – 4. I. PROCE (2 svećenika), JAKOVČIĆ, BUKOVICA, DRAŽICE (1 svećenik), LOMOST (1 svećenik) od 9.30
Subota – 5. I. ŠKRILE, RADNIČKI PUT, KUT (2 svećenika) BOLNIČKA i PEŠĆENICA 1 svećenik, STRUGA  (1 svećenik)
Nedjelja – 6. I. – Tri Kralja

VIJENAC I. MARINKOVIĆA, IŽIŠĆE, 2 svećenika
T. UJEVIĆA I D. CESARIĆA  (1 svećenik) od 14.00 sati

Ponedjeljak – 7. I.

SV. JAKOV (1 svećenik), VUČIĆ SELO, ŠETALIŠTE KRLENAC, KRLENAC (1 svećenik);
NOVA CESTA, KRČI, MALA CESTA i GORICE, ZAGRAD, ZAG. ODVOJAK (1 svećenik)

Utorak – 8. I. BUKOVNIČKA UL., BUKOVNIK, BUKOVAČKI ODVOJAK, BROD, BRODSKI ODVOJAK, GRDEŠIČKA, VOĆARSKA (2 svećenika), BERNARDINA FRANKOPANA, GAJEVA (1 svećenik) SABORŠĆANSKA I ZRINSKI TRG, (1 svećenik) od 9.30
Srijeda – 9. I. PRAPUĆANSKA, KOPELSKA, KLEČKA, KLANCI, DRAGE, DOBRINA, VRTAČE, VRTAČKI ODVOJAK (2 svećenika); ZULEJKINA I  STARA CESTA, (1svećenik) IVANA G. KOVAČIĆA, BANA JELAČIĆA,  A. STEPINCA, V. NAZOR (1 svećenik)
Četvrtak  – 10. I. IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ, STROSSMAYEROVA, A. ŠENOE, IVANA BANA MAŽURANIĆA, P. PRERADOVIĆA (1 svećenik)

             U blagoslovu će nam pomagati susjedni svećenici vlč. Alojzije Knežević, vlč. Stanko Smiljanić, fra Slavko Antunović i  fra Mladen Pejić. Svakodnevno u blagoslov krećemo 9.30 sati ujutro, pa do večeri.  Ako smo nekoga preskočili, ili nije bio kod kuće ili želi po prvi puta blagosloviti obitelj neka nam se javi pa ćemo se dogovoriti kada ćemo doći.

godina

2012.

umrli

105

kršteni

66

vjenčani

25

krizmani

81

prvopričesnici

90

ŽUPNA STATISTIKA

             Statistici za prošlu godinu dodajemo i ove podatke:

  • krštena su 43 dječaka i 25 djevojčica.
  • Od 25 vjenčana para samo 12 ih  je ostalo živjeti na području župe
  • od 105 pokojnika, 65 je žena, a 40 muževa.  Bez svetih sakramenata umrle su 52 osobe, tj. prije smrti svećenik je bio pozvan da ispovijedi, pričesti i pomaže bolesničkim uljem 53 bolesnika.

Potičemo sve vjernike da ne oklijevaju pozvati svećenika, da ne čekaju zadnji čas.  Primjećujemo kod blagoslova obitelji da ima puno starijih i nemoćnih osoba koji ne izlaze tijekom godine iz svojih domova. Rado ćemo doći još jednom se pomoliti za njihovo zdravlje, duhovnu i tjelesnu okrepu  kako bi primili svete sakramente.

TEČAJ ZA BRAK

             Ovogodišnji (proljetni) turnus tečaja za brak započinje u petak 1. 3. i održavat će se kroz sljedeće večeri 2., 3., 8., 9. i 10. ožujka. Susreti započinju u 19 sati i održavaju se u velikoj dvorani župnog pastoralnog centra.

Sljedeći turnus bit će u jesen, u rujnu mjesecu. Ne planira se održati tečaj u svibnju mjesecu. Stoga, svi koji se žele vjenčati do jeseni, dužni su prisustvovati proljetnom turnusu. 

ZAHVALA VJERNICIMA ŽUPE KRK

Dva tjedna pred Božić naša je župa primila veliku donaciju u robi za djecu koju su tijekom mjeseca prosinca prikupljali župljani iz župe Krk. Također smo primili slatkiše koje su darovali vjeroučenici iz iste župe za našu djecu. Ona su se velikodušno odrekla dijela slatkiša kojeg su primili od sv. Nikole. Ovim putem u ime svih potrebnih župe sv. Križa i ogulinskog kraja  izričemo jedno veliko hvala Krčanima na ljubavi, pažnji i dobroti.KALENDAR ZA MJESEC SIJEČANJ 2013.

1. utorak

Blagdan BDM Bogorodice - Nova godina,
sv. mise: u 8, 10.30 i 18h; u
Hreljinu u 9.00h

2. srijeda Posjet svećenika obiteljima
3. četvrtak Posjet svećenika obiteljima
4. petak Posjet svećenika obiteljima;
Prvi petak u mjesecu: ispovijed od 7.30-8.30
5. subota Posjet svećenika obiteljima
6. NEDJELJA

Bogojavljanje – Tri kraljasv. mise u 7.30, 9.00, 10.30 i u 18.00 sati; Posjet svećenika obiteljima
BOŽIĆNI KONCERT HPD-a «KLEK», Ogulin u 19 sati

7. ponedjeljak Posjet svećenika obiteljima
8. utorak Posjet svećenika obiteljima
9. srijeda Posjet svećenika obiteljima;
Klanjanje nakon mise ujutro - Molitva za obitelji
10. četvrtak Posjet svećenika obiteljima; Pouka za krštenje
11. petak  
12. subota  
13. NEDJELJA

Krštenje Gospodinovo -  krštenja na župnoj misi
Završetak Božićnog vremena

14. ponedjeljak  
15. utorak  
16. srijeda Klanjanje nakon mise  - susret krizmanika grupa A u 17h
17. četvrtak

Sv. Antun, opat - Početak molitvene osmine za jedinstvo kršćana
susret krizmanika grupa B u 17h

18. petak susret krizmanika grupa C u 17h
19. subota susret krizmanika grupa D i E u 10h
20. NEDJELJA

II. Nedjelja kroz godinu; vjeronaučni susreti za svu djecu od 1. - 7. r.
Zajednički susret za roditelje krizmanika i prvopričesnika u 16.30h

21. ponedjeljak Sv. Agneza – Janja
22. utorak  
23. srijeda Klanjanje nakon mise; Nastavak Tečaja vjere u 19h
24. četvrtak Biblijska večer
25. petak Obraćenje sv. Pavla
26. subota  
27. NEDJELJA III. Nedjelja  kroz godinu
28. ponedjeljak Sv. Toma Akvinski
29. utorak IV. kroz godinu
30. srijeda Tečaj vjere u 19 h

31.

četvrtak Sv. Ivan Bosco;  Obiteljska zajednica u 19 sati,
BIBLIJSKA VEČER

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.00h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h