citati iz biblije
Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga.

(Mudre izreke 3:3)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
IZ POVIJESTI ŽUPE SV. KRIŽA U OGULINU - Crkva sv. Križa od 1990.

Crkva sv. Križa Ogulin  
Crkva sv. Križa Ogulin  

Od 1990. godine župnikom u Ogulinu bio je dr. Đuro Puškarić, a kako je to vrijeme demokratskih promjena, domovinskog rata i stradanja župnik i župa puno se bavi Caritasom i drugim djelatnostima koji prelaze okvire samog župnog pastorala. U to vrijeme vjernici samoinicijativno priređuju vjersku emisiju "I neka bude čovjek" i to nedjeljom u podne. Ta emisija ostala je redovita do danas ali s tom razlikom da se emitira subotom u podne kao priprava za nedjelju i pod imenom "Zajednica ogulinskih vjernika". Od Uskrsa 1999. nedjeljom je redoviti prijenos mise iz župne crkve sv. Križa. Tu misu redovito služi sam župnik. Župnika Puškarića nasljeđuje mr. Tomislav Šporčić od 1992. godine. Život župe obilježen je različitim djelovanjima usprkos ratnih stradanja: uvodi se vjeronauk u škole pa se i na taj način uključuju vjernici laici u pastoralno djelovanje. Od 1994.godine kao dan grada obilježava se blagdan Uzvišenja Svetog Križa 14. rujna. Uz već postojeću vjersku emisiju uvodi se i nova pod nazivom "Svetac dana" koji realiziraju vjeroučenici srednjih i osnovnih škola uz pomoć svojih vjeroučiteljica. U bolnici je obnovljena kapela 1993. godine. Od Uskrsa 1994. župa izdaje svoj list pod nazivom "Zov" (Zajednica ogulinskih vjernika). Te godine proslavlja se i 200. godišnjica posvećenja crkve Sv. Križa u Ogulinu. Iako je to trebalo učiniti godinu ranije ali zbog ratnih događanja nije bilo moguće. Ovo je i razdoblje intenzivne obnove sakralnih objekata (svetište župne crkve, nadogradnja župnog stana), a izgrađuju se i novi kao crkva sv. Antuna Padovanskog u Ogulinskom Hreljinu. Na blagdan Tijelova 22. lipnja 2000.godine održan je Dekanatski Euharistijski Kongres kojeg je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giulio Einaudi.

Bulom pape Ivana Pavla II. od 25. svibnja 2000.godine uspostavljena je Gospićko-senjska biskupija kojoj pripada i ogulinski dekanat a prvim biskupom postavljen je dr. Mile Bogović svečanim ustoličenjem 25.srpnja 2000. godine u Gospiću. Za blagdan Križeva ove godine svečanu Sv. Misu predvodio je i propovijedao uzoriti kardinal i zagrebački nadbiskup u miru dr. Franjo Kuharić.

Kanonski podijeljenim dekretom 11. listopada 2001. godine biskup Mile Bogović zbog veličine ogulinske župe ustanovljuje novu župu Blaženog Alojzija Stepinca od dijela teritorija koji je pripadao ogulinskoj župi. Župu je povjerio na upravljanje franjevcima trećoredcima a prvim župnikom imenovan je fra o. Marijan Jelušić.
U Ogulinu je i sjedište Povjerenstva za pastvu obitelji kojeg kao predstojnik predvodi župnik i dekan ogulinski mons. Tomislav Šporčić. U veljači ove godine u Ogulinu je osnovano i Obiteljsko savjetovalište za Gospićko-senjsku biskupiju. Voditeljica savjetovališta je gđa Nives Tomić.

POVIJEST